- 85-åring døde etter brannskade på sykehjem

Ble flyttet inntil radiatoren og pådro seg alvorlige brannskader.

 SYKEHUS:  Kvinnen ble fraktet til Drammen sykehus, men døde etter fem dager. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SYKEHUS: Kvinnen ble fraktet til Drammen sykehus, men døde etter fem dager. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For å få plass på tomannsrommet på Drammen geriatriske kompetansesenter, ble den demente 85-åringens seng flyttet, skriver Drammens Tidende.

- Dette skjedde i slutten av februar i år, opplyser kommunaldirektør Ingar Pettersen i Drammen kommune overfor Dagbladet.

Tredjegrads forbrenning - For å gjøre bedre plass til de to pasientene som delte rommet ble en av sengene flyttet til motsatt ende av rommet. Der kom nedre del av senga til den 85 år gamle kvinnen i kontakt med en radiator, sier han.

Da ansatte på kompetansesenteret hadde tilsyn med kvinnen klokka 04.00 så alt ut til å være bra, forteller han.

- Hun sov og alt var rolig. Men da de ansatte sjekket henne på nytt knappe to timer senere lå hun ned mot radiatoren og hadde fått brannskader som dekket et 20  centimeter stort område på hofta.

- Traumatisk 85-åringen flyttet til Drammen sykehus for behandling, men døde fem dager senere. De pårørende er ifølge Drammens Tidende  ikke i tvil om at brannskaden var årsaken.

- Jeg orker ikke å forestille meg hvilke smerter hun må ha hatt. Det er helt forferdelig å tenke på, sier kvinnens niese til avisa.

Kvinnen skal ha vært på bedringens vei etter å ha fått strålebehandling for kreft, opplyser niesen.

- Hun hadde store smerter hele tiden. Å se tante i den situasjonen er noe av det mest traumatiske jeg har opplevd, sier niesen.

Klaget inn saken De pårørende har nå klaget saken inn til Pasientombudet, som igjen har varslet Helsetilsynet.

- Vi har også rapportert hendelsen inn til Helsetilsynet for å sikre at dette får en riktig undersøkelse, og det er av den grunn ikke riktig av kommunen å uttale seg om dødsfallet på nåværende tidspunkt, sier kommunaldirektør Pettersen til Dagbladet.

- Dette er tragisk hendelse med en trist utgang. Slikt skal ikke skje. Sengene skal ikke flyttes, legger han til.

Han forteller også at Drammen kommune nå vil gjennomgå alle ruitiner i saken, slik at de ikke kommer i en lignende situasjon senere.

Konstituert virksomhetsleder ved Drammen geriatriske kompetansesenter på Landfalløya, Tone Merete Svenkerud, ønsker ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

- Vi er blitt enige om at det er kommunaldirektøren i kommunen som uttaler seg i denne saken, sier Svenkerud til Dagbladet.