85-åring dømt for overgrep

En 85 år gammel mann fra Troms er dømt til to års ubetinget fengsel for grovt seksuelt misbruk av sine to barnebarn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste overgrepene skjedde da mannen var 83 år gammel.

Mannens forsvarer, Sven Crogh, har gått gjennom alt som finnes av rettsdokumenter i liknende saker, og er kommet til at så gamle mennesker aldri har blitt dømt til ubetinget fengsel før.

85-åringen som nå har fått sin dom i Nord-Troms herredsrett, innrømte at han gjentatte ganger misbrukte de to jentene fra de var fem til 12 år gamle.

Også på livets siste dager

-  Det er snakk om grove forbrytelser, og selv 85 år gamle mennesker må finne seg i at de blir straffet så det svir, sier tingrettsjustitiarius Sverre Martens til Nordlys.

Mannen ble dømt til fire års fengsel, to av dem er gjort betinget. Da straffesaken ble avsluttet, la aktor ned påstand om tre års ubetinget fengsel. I tillegg til fengselsstraffen er 85-åringen dømt til å betale 140 000 kroner i oppreisning til de to jentene.

Overgrepene skjedde fra 1991 og fram til 2003. Jentene ble misbrukt i hans hjem, i et fjøs, i et nabohus og i en bil.

Da saken gikk for lukkede dører i Nord-Troms herredsrett, sa mannen at overgrepene hadde skjedd altfor mange ganger.

Sprek for alderen

Da straffen ble fastsatt, tok retten hensyn til at mannen hadde kommet med en uforbeholden tilståelse, men hans høye alder ga ikke fratrekk under straffeutmålingen. I dommen blir mannen beskrevet som sprek for alderen. Det er ingen holdepunkter for at hans helse eller alder har hatt innvirkning på dømmekraften på det tidspunkt handlingene fant sted. Ifølge Nordlys har mannen tatt betenkningstid, og advokat Sven Crogh opplyser at de overveier om dommen skal ankes. Han synes helt klart at straffen er for hard.