85 døde i helikopterstyrt

Minst 85 mennesker omkom etter at et russisk helikopter styrtet i Tsjetsjenia. Opprørere sier de skjøt ned helikopteret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at helikopteret, som er av typen Mi-26, ble skutt ned av tjetsjenske opprørere som brukte enten raketter eller maskingeværer.

De første meldingene sa at det var 117 mennesker om bord i helikopteret, og at ingen var drept. Nå siterer både Interfax og Itar-TASS anonyme russiske talspersoner som sier at 80 ble drept. Helikopteret styrtet rett ved et russisk militært hovedkvarter i Khankala, nær Tsjetsjenias hovedstad Grozny.

Før helikopteret gikk i bakken, ga piloten beskjed om at det var brutt ut brann i motoren, og at de måtte nødlande. Russiske myndigheter sier det var årsaken til ulykken, og nekter for at helikopteret ble skutt ned av opprørere.

Mi-26 er det største serieproduserte helikopteret i verden, og selve kroppen er 33,74 meter langt.

Russiske styrker rykket inn i Tsjetsjenia for å slå ned det separatistiske opprøret i oktober 1999. Siden den gang har tusenvis av russiske soldater og opprørere mistet livet. Ifølge Russlands egen statistikk har 4.500 soldater blitt drept, skriver NTB. Helsingforskomitéen rapporterte nylig om omfattende bortføringer og drap på tsjetsjenske menn.

Her finner du tekniske data og bilder av Mi-26.

MI-26: Det var et slikt kjempehelikopter som styrtet i ettermiddag.