Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

85 drept i trafikken hittil i år

Og nå starter trafikkdød-sesongen.

HØYSESONG FOR TRAFIKKULYKKER: Én person omkom og fire av fem biler brant i en voldsom ulykke på E6 ved Halden i mai 2007. Ifølge Statistisk sentralbyrå har 300 mennesker mistet livet i sommertrafikken de fire siste årene. Månedene juni, juli og august er høytid for ulykker. 
Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
HØYSESONG FOR TRAFIKKULYKKER: Én person omkom og fire av fem biler brant i en voldsom ulykke på E6 ved Halden i mai 2007. Ifølge Statistisk sentralbyrå har 300 mennesker mistet livet i sommertrafikken de fire siste årene. Månedene juni, juli og august er høytid for ulykker. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):85 personer har mistet livet i trafikken i løpet av årets seks første måneder, og nå er det høysesong for ulykker på norske veier:

- Dødsulykker skyldes ofte høy fart, uoppmerksmomhet, manglende bruk av billbelte og bruk av rusmidler - om sommeren skjer det flere alvorlige ulykker fordi folk gjerne kjører fortere og mange er ute på veiene, sier Kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk Simen Slette Sunde.

Han forteller at det i gjennomsnitt skjer tre til fire alvorlige ulykker hver eneste dag på norske veier i løpet av sommermånedene.
Færre enn i fjor - Men dette er i stor grad avhengig av trafikantene og hvordan de forholder seg til fartsgrenser og sikkerhet, mener kommunikasjonsrådgiveren.

Han forteller at antallet dødsulykker så langt i år er 10 færre enn på samme tid i fjor.

- Heldigvis er det en nedgang sammenlignet med i fjor. Vi håper dette er en tendens som vil vare ut året, og vil oppfordre bilister til å ta det med ro på sommerveiene.

De siste fire årene har sommertrafikken krevd 300 liv, mens 1044 er alvorlig skadd. Månedene juni, juli og august er høytid for ulykker.
I løpet av sommermånedene skjer det gjennomsnittlig mellom tre og fire alvorlige ulykker hver dag på norske veier. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå for årene 2007-2010.

- Forskning viser at flere politikontroller er det som gjør mest i forhold til å redusere antall dødsulykker, sier Slette Sunde

-Ta det med ro på veiene Han mener norske politikere må se til Sverige:

- Svenskene er nå verdensmestere i trafikksikkerhet, dette handler om reduserte fartsgrenser og den svenske satsningen på midt-delere. I Norge ligger vi ikke godt an i satsning på midt-delere, men det er likevel trafikantfeil som primært er åraken til dødsulykker, sier han.

Og understreker at sommerfolket må ta det med ro på veiene:

- Det viktigste når folk nå skal at på sommerveiene er å ta det med ro. Folk må ta seg god tid og være utvilt når man skal begynne å kjøre, sier Slette Sunde.

23 drept på veiene i Juni Ifølge Trygg Trafikks ferske tall har 23 mennesker omkommet på norske veier bare i Juni måned. I samme måned i 2010 omkom 31.

- Tallene i juni fordeler seg på åtte bilførere, tre bilpassasjerer, fire motorsyklister, en mopedist, fem syklister og to fotgjengere. Syv av de 11 omkomne i bil mistet livet i kollisjon med annet kjøretøy, mens fire døde etter utforkjøringsulykker, fortelle kommunikasjonsrådgiveren.

Av de fem omkomne syklistene mistet tre livet i utforkjøringsulykker. Tre av de omkomne i juni var kvinner, mens 20 var menn.

I gjennomsnitt de foregående fem år er 24 personer omkommet i veitrafikkulykker i juni måned.

Hittil i år har 85 personer omkommet i veitrafikken. I samme periode i 2010 mistet 95 personer livet på norske veier.

2010 ble 208 personer drept i trafikken, i 2009 ble 212 drept, mens i 2008 ble 255 drept på norske veier.

En av de største utfartshelgene - Vi regner med at dette er en av de største utfartshelgene i sommer, sier trafikkoperatør Sverre Nilsen, trafikkoperatør ved veitrafikksentralen, til Dagbladet.

Han anbefaler at alle som skal ut på veiene om å gå grundig gjennom bilen før de legger ut på tur.

- Sjekk at det er riktig luft i dekkene, olje, spyleveske og generellt vedlikehold. Folk som får bilstans står desverre bak mange av køene som oppstår i ferierushen, sier Nilsen.

- Men like viktig; Bilfolket må ta med seg godt humør og tålmodighet ut i ferietrafikken.

- Da får vi kanskje færre ulykker også, mener trafikkoperatøren.