NARKOKRIG: Soldater patruljerer utenfor et fengsel i Mexico etter en tidligere rømning. Foto: AP
NARKOKRIG: Soldater patruljerer utenfor et fengsel i Mexico etter en tidligere rømning. Foto: APVis mer

85 fanger rømte fra meksikansk fengsel

Nå er over 40 fengselsbetjenter arrestert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Narkokrigen i Mexico har kostet over 28 000 menneskeliv siden 2006. Narkokartellene i landet har enorm makt og innflytelse, blant annet gjennom utbredt korrupsjon der fangevoktere, politimenn og dommere er kjøpt opp.

I går klarte 85 fanger, alle med alvorlige dommer, å rømme fra et fengsel i byen Reynosa, like ved grensa til Texas i USA.

Fanger kommer og går Rømningen ses på som nok et slag for myndighetenes kamp mot narkokartellene, da de aller fleste av dem har tilknytning til organisert kriminalitet. Dette melder Reuters.

Politiet har arrestert over 40 fengselsvakter som var på jobb natta rømlingene kom seg unna, mens to av vaktene ikke er å finne.

Skandalen kommer på toppen av en episode i juli da myndighetene oppdaget at fengselsvaktene hadde sluppet ut fanger om natta for å utføre hevnangrep på rivaliserende bander, før de returnerte til cella om morgenen.

Det har også vært flere historier om narkobaroner som lever liv i luksus inne i fengslene eller kan komme og gå som de vil.

Sammenligner med Colombia Dagen før det nye eksempelet på det gjennomkorrupte fengselssystemet i Mexico, kom den blodigste dagen i narkokrigen på over tre år. Torsdag ble 25 mennesker drept av leiemordere i Ciudad Juarez, også det like ved grensa til Texas.

Leiemorderne gikk inn i hus og drepte kriminelle fra rivaliserende bander. Fire sivile ble også drept da drapsmenn åpnet ild midt i byen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton gikk for et par dager siden ut og sa at utviklingen i Mexico minner henne om Colombia for 20 år siden.

28 000: Antall døde i narkokrigen overstiger 28 000. Her fra en bilbombe utenfor et tv-stasjon 27. august. Foto: AP
28 000: Antall døde i narkokrigen overstiger 28 000. Her fra en bilbombe utenfor et tv-stasjon 27. august. Foto: AP Vis mer