85 prosent føler seg ikke diskriminert

Blant utlendinger i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Hverdagsrasismen kan være mindre utbredt enn vi ofte tror, viser en undersøkelse blant personer med utenlandsk bakgrunn i Oslo.

85 prosent av de spurte sier at de ikke har er blitt dårlig behandlet på grunn av sin utenlandske bakgrunn i løpet av de siste 12 månedene.

- Funnene er interessante fordi mediene stort sett fokuserer på det som er negativt i det flerkulturelle Nogre. Undersøkelsen gir et bilde av virkeligheten som er mye mer positivt og nyansert, sier forsker Jon Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.

Undersøkelsen viser at det er større sannsynlighet for å føle seg diskriminert om man er inne på arbeidsmarkedet enn om man står utenfor. Det er liten variasjon mellom de forskjellige etniske gruppene, men klare forskjeller mellom kjønnene.

- Kjønn er viktigere enn etnisk bakgrunn. Mens to av ti menn oppgir at de har negative erfaringer, gjelder dette bare én av ti kvinner, sier Jon Rogstad.

Blant de 1200 spurte mellom 18 og 67 år hadde 900 bakgrunn i Tyrkia, Bosnia eller Pakistan. Rogstad sier det er usikkert om bildet hadde vært like positivt om undersøkelsen også hadde omfattet svarte afrikanere. Han sier en liknende studie i Danmark viste at særlig somaliere skilte seg ut som en gruppe som følte seg diskriminert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer