850 nye lærere tas ut i streik, fem nye kommuner rammes

Nærmere 9000 lærere nå i streik.

STREIKER: Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
STREIKER: Lærerne Toril Hoff og Mikail Bulut sitter streikevakt utenfor Marienlyst skole i Drammen etter at skolens lærere ble tatt ut i streik fra torsdag. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utdanningsforbundet tar ut ytterligere 850 lærere i streik fra neste tirsdag. Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sier hun dimensjonerer for en langvarig streik.

Utdanningsforbundet varsler onsdag at de vil ta sitt fjerde streikeuttak tirsdag neste uke. Dermed vil nærmere 9000 lærere være i streik.

- Dette er nødvendig for å øke presset på KS og kommunene slik at vi kan få et godt resultat, og for å øke sjansen for å få stoppet streiken, sier Lied til NTB.

- Men, selv om dette er et betydelig uttak, så er ikke uttaket så stort at det skal gi grunnlag for spekulasjoner om tvungen lønnsnemnd, understreker Lied.

Skjermer de yngste 31 nye skoler tas nå ut i streik og fem ny kommuner rammes i dette streikeuttaket. Dette er Kongsvinger, Nøtterøy, Randaberg, Orkdal og Østre Toten.

Utdanningsforbundet har skånet de yngste barna fra 1. til 4. klasse i de tre foregående uttakene. Disse vil også bli skjermet i denne runden, sier Lied.

- Det har ikke vært lett, men vi har klart det også i dette streikeuttaket, sier Lied.Hun sier det nye streikeuttaket er en konsekvens av at sonderingene med arbeidsgivers interesseorganisasjon KS ikke førte fram i helgen.

- For elevene Lied peker på at det er en rekrutteringskrise i norsk skole.

- I denne situasjonen er det ren galskap å forsøke å pådytte lærerne en arbeidstidsordning de absolutt ikke vil ha. Derfor er vår streik også en kamp for fremtidens skoletilbud, sier hun.

Hun kaller streiken en profesjonskamp som først og fremst handler om elevenes behov.

- Den handler om elevenes behov for å få raske tilbakemeldinger på prøver og innleveringer — og om lærernes mulighet til å kunne snu seg rundt og gi elevene undervisning som er ferskvare, tilpasset nivået deres der og da, sier hun.

100 000 rammet Også de tre mindre skoleforbundene Norsk Lektorlag (NL), Musikernes fellesorganisasjon (MFO) og Skolenes landsforbund (SL) har tatt sine medlemmer ut i streik.

Totalt har de tre småforbundene tatt ut 292 medlemmer. Over 100.000 elever er rammet av streiken.

Streiken ble et faktum etter at et stort flertall av Utdanningsforbundets medlemmer sa nei til den opprinnelige skissen til ny tariffavtale og nye arbeidstidsbestemmelser før sommeren.Sentralt i striden står KS' ønske om å pålegge lærerne mer bunden arbeidstid.

(NTB)