8550 biler ble stjålet i fjor

Men det kommer ikke politiet til å prioritere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 6417 biler ble meldt stjålet i de ni første månedene av 2008, forteller Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon.

Tallet er høyt, men Osland forteller at trenden er synkende. Den viser en nedgang på 9,1 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.  Jamført med samme periode i 2006 er nedgang på 11,9 prosent.

- Det er en klar nedgang på grunn av startsperrer og andre sikkerhetstiltak fra bilprodusentene, sier Osland til Dagbladet.no og understreker at biler med startsperre nesten aldri blir tatt.

Det er også tydelig hvilke typer biler som er mest populære hos biltyvene.

- Raske biler med «ungdomspreg» er mer populære som tyveriobjekt enn mer tradisjonelle familiebiler, sier Osland som mener det er spesielt viktig å ta i bruk ekstra tiltak om du sitter på et «interessant objekt».

Likevel tror han at så mange som 8550 biler vil bli stjålet totalt i 2008.

Frustrerende
I forrige uke skrev Dagbladet.no om Håkon Hellesnes som ble frastjålet bilen fra en videoovervåket parkeringsgarasje på Grønland i Oslo.

Til tross for gode videobilder av biltjuven, både i parkeringsgarasjen og ved to bensinstasjoner der tyven fylte bensin uten å betale, har politiet henlagt saken.

Dagbladet.no fikk i etterkant av artikkelen inn en rekke tips om tilsvarende saker. Blant annet tok 29 år gamle Øyvind Kildal Stangnes kontakt.

Han hadde bilen parkert i en videoovervåket garasje eid av firmaet Car Park. Det ble ikke gjort noe forsøk på å stjele bilen, men tyvene tok for seg av bilens innhold. En bilstereo samt en iPod og en GPS som var skjult i hanskerommet.

Anker parkeringshus ved Torggata i Oslo, har seks videokameraer og det ene sto plassert rett mot Øyvind Kildal Stangnes røde Mazda.

FJERNET: Håndtaket på Mazdaen ble revet av under bilinnbruddet. Foto: Privat
FJERNET: Håndtaket på Mazdaen ble revet av under bilinnbruddet. Foto: Privat Vis mer

- Jeg nevnte dette tydelig i anmeldelsen og ringte daglig til politiet for å forsikre meg om at de hentet inn filmen før den ble slettet, sier Stangnes til Dagbladet.no.

- De lovte meg at det skulle sjekkes opp, sier Kildal som viser oss skadene som ble gjort på bilen.

Men politiet henla saken.

- Det er frustrerende og bittert, spesielt med tanke på at politiet hadde tilgang til videomateriale, sier bileieren.

STJÅLET Stereoanlegget tok tyvene med seg. Foto: Privat
STJÅLET Stereoanlegget tok tyvene med seg. Foto: Privat Vis mer

Henlegges
Ellen Svae i Oslo-politiet var etterforsker på saken som ble henlagt rundt to uker etter hendelsen i parkeringsgarasjen.

- Vi hadde ikke kapasitet til å innhente video i denne saken, sier etterforskeren til Dagbladet.no

- Dersom vi hadde fått inn et bilde, ville vi sendt ut et stikkbrev internt i politiet for å se om noen kjente igjen mannen, sier Svae.

Politioverbetjent Inge Sunneng som er Ellen Svaes sjef, forteller at direktiv for prioritering av saker kommer fra høyere hold.

- Vi skal først og fremst prioritere saker som involverer barn under 18 år, voldssaker og grove ran, sier Sunneng som understreker at det ikke skal være et lovtomt rom, men at det ofte skjer at vinningsforbrytelser henlegges.

FILMET: Alt tyven foretok seg ble filmet på video. Til ingen nytte. Foto: Øistein Norum Monsen.
FILMET: Alt tyven foretok seg ble filmet på video. Til ingen nytte. Foto: Øistein Norum Monsen. Vis mer

Prioritering
Hvert år sendes riksadvokatens rundskriv på politiets prioritering i straffesaker rundt til landets 27 politidistrikt. Her formidles blant annet regjeringens ønsker til hvordan politiet skal jobbe.

- Vi angir som regel bare noen få landsdekkende prioriteringer og overlater til politimestere og statsadvokater å gjøre prioriteringene lokalt, sier førsteadvokat Harald Strand ved Riksadvokaten.

Slik blir prioriteringsproblematikken omtalt i rundskrivet fra 2008:

«Statsadvokatene og politimestrene må ta stilling til hvorledes den kriminalitet som ikke omfattes av riksadvokatens sentrale prioriteringer, skal behandles. Det er her betydelig rom for regional og lokal prioritering. »

«Ved den regionale og lokale prioritering må det også tas i betraktning at alminnelig kriminalitet som vinningsforbrytelser, brukstyverier og skadeverk berører langt flere mennesker enn den sentralt prioriterte kriminalitet. Publikums tillit til politiet og den alminnelige trygghetsfølelse i lokalsamfunnet beror derfor ikke minst på hvordan slik kriminalitet behandles.»

LUKSUS Antallet dyre biler som stjeles er stigende. Foto: Scanpix
LUKSUS Antallet dyre biler som stjeles er stigende. Foto: Scanpix Vis mer

De enkelte politidistriktene har både rom og oppfordres til å forfølge forhold som direkte påvirker mange mennesker, men som også    kommentarfeltet under saken om Hellenes stjålne bil antyder, blir slike saker ofte henlagt.

Ifølge offisielle tall lå oppklaringsprosenten i Oslo politidistrikt på 21,1 prosent i 2008. Så langt i år har den sunket til 19,3 prosent. Når det gjelder tyverier på offentlige steder i Oslo, er oppklaringsprosenten så godt som null.

Millioner
- Erstatningsutbetalinger fra forsikringsselskapene knyttet til tyverier av bil har vært 221,5 millioner kroner i fjorårets ni første måneder, sier Osland.

Dette er en økning på 3,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor og 2,0 prosent sammenlignet med samme periode i 2006.

TAP: - Forsikringsbransjen taper mer og mer på biltyverier, sier Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon.
TAP: - Forsikringsbransjen taper mer og mer på biltyverier, sier Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon. Vis mer

- Tallene reflekterer at det stjeles mer verdifulle biler enn tidligere, sier Leif Osland til Dagbladet.no

I 2002 var erstatningsutbetalingene 369,2 millioner i de ni første månedene.

I toppåret 2002 ble til sammen 12 464 biler stjålet i Norge.

PLYNDRET: - Selv om tyvene som plyndret bilen min ble fanget på videokamera, henla politiet saken, sier Øyvind Kildal Stangnes, her foran sin røde Mazda. Foto: Øistein Norum Monsen
PLYNDRET: - Selv om tyvene som plyndret bilen min ble fanget på videokamera, henla politiet saken, sier Øyvind Kildal Stangnes, her foran sin røde Mazda. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer