86 år gamle Kari har okkupert rom 234

SAUDA (Dagbladet): I hele sitt liv har Kari Kili vært nøysom og ordentlig. Men to uker før hennes 87-årsdag har rebellen våknet. Pensjonisten er blitt husokkupant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis de vil sende meg hjem, må de gjøre det med makt. Jeg går heller i fengsel enn å flytte ut herfra, sier den trassige 86-åringen.

Det er en vever, gammel dame som inviterer oss på konfekt og kaffe når vi besøker henne på Åbøtunet bo- og behandlingshjem i Sauda. Men i den magre kroppen koker en kampvilje som er sjelden for hennes generasjon. Kari har fått beskjed om å dra hjem, men nekter.

- Jeg har slitt i alle år og aldri bedt om fem øre fra kommunen, uansett hvor stusslig det var. Nå som jeg er gammel og utslitt, har jeg da rett til å få et rom og litt pleie. Jeg synes det må være lov å ha det litt godt på slutten av livet, sier Kili.

Okkuperer

Derfor okkuperer hun rom 234, et lite kott innerst i gangen på sykehjemmet. Hun ber ikke om mer enn å få beholde disse åtte kvadratmeterne og den gode omsorgen. Det er slik hun vil tilbringe sine siste år.

Allerede som femåring jobbet hun på garden i Røldal, og oppveksten på 1920-tallet var preget av hardt bondearbeid. I 1935 giftet hun seg og flyttet til Sauda, hvor hun seinere oppdro sine tre sønner.

Like før jul fikk 86-åringen lungebetennelse, og hun svevde mellom liv og død. Etterpå ga kommunen henne tre uker på Åbøtunet for å bli sterk nok til å flytte hjem.

Men 86-åringen vil ikke ta vare på seg selv lenger, og nekter å legge omsorgsbyrden over på familien.

Kampanje

Hun knuger seg fast til gåstolen, og viser stolt blomstene hun har fått fra folk som ber henne stå på videre. Kari Kili er blitt en gallionsfigur for noe som begynner å likne et lokalt eldreopprør.

Fylkespolitikerne har nærmest lagt ned sykehusfilialen i Sauda, og dødssyke Kari måtte fraktes til Haugesund for å få behandling. Over 1700 av de drøyt 5000 saudabuene har signert på en underskriftskampanje mot sykehustilbudet. I tillegg vil kommunen redusere antall sykehjemsplasser og bygge bofellesskap i stedet. Eldre som Kari Kili vil heller ha et lite rom på en gammeldags institusjon.

Helse- og sosialsjefen i Sauda, Dagfinn P. Johnsen, er forundret over misnøyen med eldreomsorgen i kommunen. Ifølge Johnsen er eldreomsorgen blitt betraktelig bedre de siste årene.

- Det er leit at noen føler de må ty til slike midler for å bli hørt. Men vi skal prøve å finne en løsning for Kari Kili, samtidig som hele omsorgsplanen skal til ny vurdering, sier Johnsen.