86 båtflyktninger reddet av flaskepost

Fiskere fra Costa Rica fant lappen i flaska.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge myndighetene i Costa Rica reddet flaskeposten livet til de 86 om bord i den overfylte båten, hovedsaklig tenåringer fra Ecuador og Peru, melder BBC.

Forlatt av smuglere

Ungdommene hadde trolig betalt menneskesmuglere for å frakte dem til Guatemala. Planen var å ta seg derfra til Mexico, og deretter over grensa til USA for å starte et nytt liv.

Ferden endte i stedet omtrent 600 kilometer utenfor kysten av Costa Rica, der den overfylte båten fikk problemer.

Menneskesmuglerne valgte å forlate båten og «kundene» sine, og tok med seg både radio og sambandsutstyr over i et annet fartøy.

Kastet ut flaskepost

De unge emigrantene drev hjelpeløst rundt på havet i tre dager før de ble reddet. Bakgrunnen for redningsaksjonen var at ei gruppe fiskere fra Costa Rica fant en flaskepost i sjøen utenfor øya og nasjonalparken Cocos Island. Inni flaska lå en lapp med en desperat bønn om hjelp.

Fiskerne meldte fra til parkvoktere på øya, som er de eneste som bor fast der. Parkvokterne slo umiddelbart alarm til den marine vernegruppa MarViva, som dro ut for å lete etter de skipbrudne. Kort tid seinere fant de den drivende båten.

REDDET AV FLASKEPOST: Tenåringene i havsnød benyttet seg av det gamle trikset med lapp i flaske. REDDET AV FLASKEPOST:  89 ungdommer reddes her etter at de hadde drevet i flere døgn til sjøs. Foto: MarViva /ACMIC
REDDET AV FLASKEPOST: Tenåringene i havsnød benyttet seg av det gamle trikset med lapp i flaske. REDDET AV FLASKEPOST: 89 ungdommer reddes her etter at de hadde drevet i flere døgn til sjøs. Foto: MarViva /ACMIC Vis mer

- Det er helt utrolig. Disse menneskene, som er svært unge, skrev «Vær så snill å hjelp oss» på en lapp og puttet den i en flaske, sier Francisco Estrada i MarViva ifølge BBC.

Etter den vellykkede redningsaksjonen ble flyktningene, blant dem kvinner og barn, fraktet inn til Cocos Island. Flere var sterkt preget av uttørking og sjøsyke.

Et skip med mat, medisinsk utstyr, helsepersonell og representanter fra Costa Ricas immigrasjonsmyndigheter er nå ventet til øya.

FORLATT AV SMUGLERNE: De 89 ungdommene som trolig skulle forsøke å komme seg inn i USA.