86 kamelbarn hjem til Pakistan

Holdt som slaver i Emiratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Barneslaver brukt som kamelryttere

  (Dagbladet.no): De ble kidnappet eller solgt av sine fattige foreldre for å tjene som slaver i et livsfarlig yrke.

  I dag kom 86 pakistanske barn hjem - alle mellom fire og 12 år - etter å ha vært slaveryttere i de Forente Arabiske Emirater i den populære arabiske underholdningsbusinessen kamelridning.

  De pakistanske småguttene har vært ettertraktet. De små og lette kroppene regnes som ideelle for å få mest fart ut av kamelene. Men kamelriding er også svært farlig. Barna faller ofte av de store kamelene og blir skadet.

  Forferdelige kår


  Det er pakistanske myndigheter som har tatt initiativet til å hente hjem barna etter at internasjonalt press for drøye to måneder siden fikk emiratene til å forby kamelriding for barn under 16 år.

  Bare i De forente arabiske emirater skal det være 2800 barneryttere under 16 år. Barnerytterne er slaver. Nå har FN opprettet egne leirer for barneryttere som har fått sin frihet. Hjelpearbeidere forteller om forskremte barn som har levd uten tilsyn.

  - De vet ikke hvordan de tar et bad, eller går på toalettet. De vet ikke hvordan de bruker et skap, og har ikke sovet i senger. Alt dette er nytt for dem, sier Ansar Burney til BBC.

  Leter etter foreldrene


  Barna som kom hjem i dag, har vært slaver i opptil sju år. Myndighetene i Pakistan har nå gjort klart et hjem i Punjabdistriktet, der barna skal bo inntil man får sporet opp foreldrene.

  - De har vært utsatt for umenneskelig behandling. Vi kan ikke gi dem tilbake årene de har mistet. Men vi lover å gjøre vårt beste for at de skal få en bedre fremtid, sier myndighetenes rådgiver for barns rettigheter, Faiza Asghar, til nyhetsbyrået AP.

 • Les også: Barneslaver brukt som kamelryttere
FRI: Glede og tårer da de 86 pakistanske barna kom til flyplassen i Lahore i dag etter år som slaveryttere i de Forente Arabiske Emirater. Foto: Scanpix
FRI: Glede og tårer da de 86 pakistanske barna kom til flyplassen i Lahore i dag etter år som slaveryttere i de Forente Arabiske Emirater. Foto: Scanpix Vis mer
FORFERDELIG: Forholdene barna har levd under er forferdelige. De for ofte ingen medisinsk hjelp, blir mishandlet, og har ingen kontakt med omverdenen.
LIVSFARLIG: Barna har blitt brukt som slaveryttere i populære kamelritt. Barna er ideelle fordi de er små og lette.
FÅR HJELP: Etter at Emiratene ble presset til å forby barneryttere, har et hundretalls pakistanske barn blitt sendt hjem. Nå vil myndighetene ta hånd om dem fram til de får sporet opp foreldrene.