Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

86 smittet med coronavirus

Ytterligere 30 personer har testet positivt for coronaviruset det siste døgnet. Altså har totalt 86 personer fått påvist viruset i Norge.

STATUS: Folkehelseinstituttet (FHI) legger frem siste oppdatering på hvor mange som er smittet av Coronaviruset i Norge. Video: NTB Vis mer

Klokka 18 kommer Folkehelseinstituttet med oppdaterte tall på coronasmitte i Norge. For ett døgn siden lå tallet på 56, da 23 ytterligere personer hadde fått påvist viruset det siste døgnet.

I dag har FHI fått rapportert at ytterligere 30 personer har testet positivt for coronaviruset. Dermed er totalt 86 personer smittet.

Ingen av dem som er smittet er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

- Smittede i Norge har nesten ikke symptomer. Det er veldig milde symptomer, sier fungerende seksjonsleder Karoline Bragstad ved FHI.

Dagbladet sender live fra Folkehelseinstituttets lokaler i Oslo.

Alle tilfellene kan fortsatt knyttes til utbrudd i utlandet, og de fleste er knyttet til Nord-Italia, mens to er tilknyttet Iran, ett til Kina og ett til Hongkong.

- Smittespredningen kan gå over i en ny fase, hvor vi ikke klarer å knytte alle de smittede til et kjent utbruddsområde. Smittevernrådene er under fortløpende vurdering i takt med kunnskap om situasjonen og utviklingen i andre land, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Den geografiske tilhørigheten til tilfellene er:

  • Agder: 5
  • Innlandet: 4
  • Møre og Romsdal: 2
  • Oslo: 18
  • Rogaland: 3
  • Telemark og Vestfold: 2
  • Troms og Finnmark: 2
  • Trøndelag: 7
  • Vestland: 22
  • Viken: 21

En studie som Dagbladet omtalte tidligere i dag viser at coronaviruset skal bestå av to varianter: En S-variant, som rundt 30 prosent er smittet av, og en L-variant, som har smittet rundt 70 prosent.

- Man antar at S-typen var den første, og at det stort sett var denne typen som spredte seg i Wuhan. Etter dette har viruset mutert til en L-type, som har spredt seg til snart hele verden og blitt mer dominant. Man ser også at flertallet av de alvorlige tilfellene er forårsaket av L-typen, sa Jörn Klein til Dagbladet.

Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern.

Denne studien kommenterer FHI i sin smitteoppdatering torsdag kveld. Funnene antyder at coronaviruset utviklet seg tidlig til to varianter, hvor den ene kan ha større potensial for smittespredning, skriver instituttet.

- Det er ikke snakk om at et virus i seinere tid har utviklet seg til en farligere variant, sier fungerende seksjonsleder Karoline Bragstad ved FHI.

Betydningen av dette forskningsfunnet er ennå uvisst, og studien er gjort på et lite antall virus, og resultatene er allerede omdiskutert.

- Det er foreløpig for tidlig å konkludere noe da dette er svært begrensede data som først og fremst vil gi grunnlag for ytterligere studier, skriver FHI.

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart