PENGER TIL GODE: Flest skattebetalere får penger tilbake i årets skatteoppgjør. Til sammen har vi om lag 35 milliarder kroner til gode. Foto: Even Bast / Dagbladet
PENGER TIL GODE: Flest skattebetalere får penger tilbake i årets skatteoppgjør. Til sammen har vi om lag 35 milliarder kroner til gode. Foto: Even Bast / DagbladetVis mer

860 000 får skatteoppgjøret i dag

Om to dager kan du sjekke skattelistene - men ikke på samme måte som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag legges skatteoppgjøret for 2010 fram, og 867000 skatteytere er den siste puljen til å få sitt oppgjør.

- Foruten selvstendige næringsdrivende og deres ektefeller, som alltid får skatteoppgjøret i oktober, vil den siste puljen med lønnsmottakere og pensjonister få skatteoppgjøret i dag, sier Anette Bjerke, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

Til sammen får Staten 360 milliarder skattekroner i 2010, fordelt på 3,9 millioner lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende. Det er en økning på 18 milliarder fra i fjor.

Skylder 16 milliarder
Samlede tall for skatteoppgjørene i juni, august, september og oktober viser at vel 2,9 millioner skattytere i alt hadde 34,8 milliarder til gode, mens 741 000 skattytere hadde restskatt på til sammen 16,1 milliarder kroner.

Om to dager, fredag 21. oktober, blir skattelistene lagt fram, men ikke på samme måte som tidligere år. I juni vedtok Stortinget å begrense tilgangen til skattelistene, og det betyr at du ikke vil kunne sjekke skattelistene hos Dagbladet.no eller andre nettaviser som tidligere. I stedet må du søke fra skatteetaten.no, og du må logge deg inn med MinID for å få tilgang.

Kan bli stor trafikk
- Skattelistesøket på skatteetaten.no har god kapasitet, men det kan være at ikke alle som forsøker samtidig kommer inn når pågangen er som størst. Da får de opp en melding om at det er stor trafikk, og at de bør vente en stund før de prøver igjen, sier Bjerke.

Difi, som drifter MinID, mener store grupper av befolkningen bruker innloggingsverktøyet jevnlig, og lettere husker hvordan det brukes.

- Difi har likevel forberedt seg på større pågang enn normalt ved å utvide åpningstidene og bemanningen på brukerstøtten de første dagene etter at skattelistene blir lagt ut, opplyser kommunikasjonsansvarlig Ingvild Østraat i Difi.

I år er skatteoppgjøret blitt fordelt slik at færre må vente til oktober på oppgjøret.

Finn alt om skatteoppgjøret på Dagbladet.no fredag 21. oktober. Spør ekspertene fra Skatteetaten, Skattebetalerforeningen, Norsk Presseforbund og Dagbladet i nettmøte fredag!

BARE HOS SKATTEETATEN: Skattelistene for 2010 blir bare tilgjengelige på Skatteetaten.no etter innlogging med MinID. De vil ikke lenger være tilgjengelige for søk på Dagbladet.no eller andre nettaviser.
BARE HOS SKATTEETATEN: Skattelistene for 2010 blir bare tilgjengelige på Skatteetaten.no etter innlogging med MinID. De vil ikke lenger være tilgjengelige for søk på Dagbladet.no eller andre nettaviser. Vis mer