Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

8600 flere mottok uførepenger

324 018 personer får uføreytelser. Myndighetene er bekymret over antall unge som faller ut av jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) 8600 flere personer mottok en uføreytelse etter første halvår i år sammenlignet med samme tid i fjor. Befolkningens alderssammensetning er en viktig forklaring på veksten i antall personer med uføreytelser, heter det i en pressemelding fra Arbeids- og velferdsetaten.

Innsats mot langtidssyke

Arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie kan ikke love noen endringer på kort sikt, men mener at en effektiv og målrettet organisering av den nye Arbeids- og velferdsforvaltnigen (NAV) vil føre til en bedre innsats overfor langtidssyke.

- Økningen i antall nye personer som får uføreytelser viser at arbeidet med å inkludere flere i arbeidslivet er viktigere enn noen gang, sier Saglie.

Det er en lavere andel av nye mottakere som får varig uførepensjon, mens andelen som får tidsbegrenset uførestønad øker.

Tallenes tale

•Ved utgangen av juni 2006 mottok totalt 324 018 personer uføreytelse. Dette utgjør en økning på 2,7 prosent fra juni 2005 til juni 2006.

•Nye mottakere av uføreytelser har økt med 3,6 prosent fra første halvår 2005 til første halvår 2006. Tilsvarende tall fra perioden 2001 til 2006 viser en gjennomsnittlig årlig økning på 5,4 prosent.

UFØREPENGER: Stadig flere nordmenn mottar uføreytelser, viser halvårstall. Foto: John Terje Pedersen
UFØREPENGER: Stadig flere nordmenn mottar uføreytelser, viser halvårstall. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

•Av nye mottakere første halvår 2005 til første halvår 2006, fikk 57,8 prosent uførepensjon og 42,2 prosent tidsbegrenset uførestønad. I første halvår 2005 fikk 66,3 prosent uførepensjon og 33,7 prosent tidsbegrenset uførestønad.

•Fra slutten av juni 2005 til slutten av juni 2006, har det vært en økning på 8,9 prosent blant uføremottakerne i alderen 18-29 år. Ved utgangen av juni 2006 var det 9245 uføremottakere under 30 år.

•Alderssammensetningen i befolkningen er en viktig grunn til økningen i nye uføre. De store etterkrigskullene er nå i en alder der risikoen for uførhet øker.

- Det er i dag stor etterspørsel etter arbeidskraft. Da er det særlig urovekkende at så mange unge faller ut av arbeidslivet og over på uføreytelser. NAV-reformen legger vekt på at vi skal bruke mer tid på utsatte grupper. En effektiv og målrettet organisering av arbeids- og velferdsforvaltningen gjør at vi kan frigjøre ressurser til dette arbeidet, sier Saglie.