8649 nye med millioninntekt

Selv om 8649 flere nordmenn fikk millioninntekt i 2002, liker et flertall av oss fortsatt ikke mangemillionærenes fråtsing i luksusgoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går offentliggjorde Statistisk sentralbyrå (SSB) sin statistikk over alle som leverte selvangivelse i 2002. Materialet viser at stadig flere nordmenn tjener stadig mer, og pådrar seg samtidig stadig større gjeldsbyrde.

Samtidig viser MMIs Norsk Monitor-undersøkelse blant 4000 nordmenn at 53 prosent tar avstand fra de rikes luksusforbruk. Kvinner er mest negative. Kanskje ikke så rart når statistikken viser at mens 33632 menn hadde inntekt over én million kroner, var det bare 4520 kvinner som hadde det samme i 2002.

Fra 2001 til 2002 fikk Norge 7209 flere menn som tjente over én million kroner. Antall kvinner med millionlønn økte med bare 1440.

Den kraftige skjevheten gjelder også for lavere inntekter. Kvinnene hadde en bruttoinntekt på 199500 i 2002, mens mennene tjente 328600 kroner.

I ren lønnsinntekt hadde menn 221500 kroner, mens kvinner tjente 135900 kroner.

Ungdommen er mer positiv til rikmannsshopping enn de eldre. Mens 23 prosent av de mellom 15 og 24 år liker at de rike gasser seg, er det bare seks prosent av dem over 60 som gjør det.

Oslo-folk er mest positive til luksus, mens trønderne og folk nordfra vil være de mest nøkterne.

Bare skipsreder John Fredriksen kan ta ut så mye som tre milliarder i utbytte på ett år, men veldig mange næringsdrivende i Norge i 2002 forsynte seg med milliongevinster i aksjeutbytte, noen i frykt for nye skatteregler. Hele 42,5 milliarder ble tatt ut, en økning på 68 prosent fra året før. Hele 338900 nordmenn nøt godt av aksjeutbytte i 2002.

- Vi vet fra før at det i hovedsak er menn bosatt i Oslo-området som tar ut mest i utbytte, sier seniorrådgiver Jon Epland i SSB til Dagbladet.

Mange bedriftseiere sier at de pløyer dette tilbake i bedriften.

Tilvenning

Nordmenn er like fullt mer positive til millionærenes livsstil nå enn for bare få år siden.

- Dette kan være uttrykk for en tilvenning til at luksusforbruk er blitt mer synlig i media, men det er fremdeles en klar overvekt av negative reaksjoner. Vi ser at det er forskjell mellom eldre og yngre, sier forskningssjef Ottar Hellevik ved MMI.

Bruttoinntekten viser at vi alle tjener mer enn før. Den økte med åtte prosent til 927,4 milliarder, noe som i hovedsak skyldes et gunstig lønnsoppgjør.

Men ikke dermed sagt at vi er blitt rikere. Bruttoformuen økte bare med to prosent til 1406,8 milliarder, men gjeldsbyrden økte med ni prosent til 1037,5 milliarder.

Likevel er nærmere 1,2 million av alle nordmenn over 17 år faktisk gjeldfrie.

Tapt ideal

Forsker Ivar Brevik ved Norsk institutt for by- og regionforskning mener tallene avslører at stadig flere nordmenn har de rike som et slags ideal.

- Hver åttende nordmann liker dette fenomenet og mener at det er riktig. Det er mange flere enn de som har råd til denne typen forbruk. Bak disse tallene skjuler det seg mange aspiranter som håper å komme dit.

KICK: Skipsreder Petter C. G. Sundt får kick av gromme biler.
BYGDØYPRAKT: Investoren Petter Stordalen har puttet 88 millioner i oppussing her på Bygdøy.
KJØPMANNSLIV: I denne praktvillaen på Nesøya i Asker bor yngste Rema-sønn, Kjell Magnus Reitan.