GROV DISKRIMINERING: Afghanske kvinner har svært vanskelige forhold. Flere organisasjoner frykter for hva som vil skje når vestlige styrker trekker seg ut.Foto: AFP/Shah Marai/Scanpix
GROV DISKRIMINERING: Afghanske kvinner har svært vanskelige forhold. Flere organisasjoner frykter for hva som vil skje når vestlige styrker trekker seg ut.Foto: AFP/Shah Marai/ScanpixVis mer

87 prosent av afghanske kvinner utsatt for vold, voldtekt og tvangsekteskap

Framtida deres er høyst usikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale samfunnet gikk høyt ut og kritiserte Talibans undertrykkende kvinnepolitikk.

Taliban nektet jenter utdannelse og kvinner å jobbe utenfor hjemmet. Burkaen, den heldekkende drakten med gitter foran ansiktet, ble obligatorisk og alle kvinner måtte dessuten ha følge med en nær mannlig slektning dersom de skulle ut. Straffen var hard for dem som brøt forbudene.

Kvinnene glemt? Fredag er det ti år siden invasjonen av Afghanistan startet. Men ti år etter at Taliban ble kastet fra makten, og mens de internasjonale styrkene forbereder tilbaketrekking, ser det ut til at kvinnene er glemt.

I to forskjellige rapporter, utgitt av hjelpeorganisasjonene Oxfam og ActionAid, påpekes det at kvinner går en høyst usikker framtid i møte.

- Situasjonen for kvinner er bedre etter den amerikanskledede invasjonen i oktober 2001. Spesielt er utdanningssituasjonen forbedret, og 2,7 millioner jenter får nå skolegang. Også kvinners politisk deltakelse har økt veldig, takket være et kvotesystem, opplyser Oxfam.

Men organisasjonen advarer mot at framgangen kan reverseres nå som de internasjonale styrkene snart trekkes ut. Alle de rundt 140 000 internasjonale soldatene skal etter planene være ute av Afghanistan ved slutten av 2014.

- Det er stor risiko for at regjeringen vil ofre kvinners rettigheter når de skal sikre politiske avtaler med Taliban og andre bevæpnede opposisjonsgrupper, understreker organisasjonen.

Frykter Taliban I en undersøkelse foretatt for ActionAid sier 72 prosent av kvinnene at de lever bedre liv nå enn for ti år siden. Men 86 prosent sier samtidig at de frykter at Taliban skal komme tilbake til makten. 37 prosent mener situasjonen i landet blir verre når styrkene trekker seg ut.

Oxfam understreker at kvinners situasjon er svært sårbar, spesielt i områder med væpnet konflikt og uro.

Så mange som 87 prosent av afghanske kvinner sier de har blitt utsatt for fysisk vold, voldtekt og tvangsekteskap.

Taliban fortsetter dessuten å angripe jenteskoler og begrenser kvinners bevegelsesfrihet i områder de kontrollerer.

Både Oxfam og ActionAid mener at Hamid Karzais regjering er villig til å ofre kvinners rettigheter - og påpeker at kvinner holdes helt utenfor når det gjelder politiske forhandlinger med opprørere.

Dårlig helsetilbud Heller ikke rapportene om helsesituasjonen i landet er lystig lesning. Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er tilgangen på medisinsk behandling kritisk lav i mange tområder.

PÅ SKOLE: Lærer Meher Afroza (t.h) med en gruppe elever på en koranskole i Kabul. Mange afghanske kvinner får imidlertid aldri den undervisningen de har rett til. Foto: AFP/Adek Berry
PÅ SKOLE: Lærer Meher Afroza (t.h) med en gruppe elever på en koranskole i Kabul. Mange afghanske kvinner får imidlertid aldri den undervisningen de har rett til. Foto: AFP/Adek Berry Vis mer

- Til tross for at vi har sett en bedring i livskvalitet for enkelte deler av befolkningen det siste tiåret, er situasjonen flere steder i landet alarmerende.

Det gjelder både helsetilbud og mangel på sikkerhet, slår ICRC-leder Jacques de Maio fast.

- Vi er spesielt bekymret for sivilbefolkningen som befinner seg i konfliktområdene. Fordrevne familier har ingenting, mange er underernærte, syke eller skadde, men har ingen tilgang på helsetilbud, sier han.

Veisperringer er også et stort problem for sivilbefolkningen, som ofte ikke kommer gjennom med sine syke.

- På grunn av stor fattigdom har heller ikke mange afghanere muligheten til å betale offentlig transport slik at de kan komme seg til sykehus. Mange opplyser dessuten at det er altfor farlig å forflytte seg, forteller de Maio.

(NTB)

UROLIG: Jacques de Maio fra den internasjonale Røde Kors-komiteen.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
UROLIG: Jacques de Maio fra den internasjonale Røde Kors-komiteen. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer