Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

874 innvandrere hjem fra Hellas på Norges regning

Faremo fornøyd.

INNVANDRERE HJEM: Norge har betalt for at 874 innvandrere har funnet veien til hjemlandet fra Egypt det siste året. Her protesterer egyptiske innvandrere utenfor egypts ambassade i Athen i fjor høst. Foto: AP / Thanassis Stavrakis / NTB scanpix
INNVANDRERE HJEM: Norge har betalt for at 874 innvandrere har funnet veien til hjemlandet fra Egypt det siste året. Her protesterer egyptiske innvandrere utenfor egypts ambassade i Athen i fjor høst. Foto: AP / Thanassis Stavrakis / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 874 innvandrere i Hellas har det siste året reist tilbake til hjemlandene på Norges regning. Justisministeren er fornøyd mens asylsøkernes organisasjon mener returene er resultat av et skittent spill.

8,5 millioner kroner er prisen for hjemreisene fra Hellas til Pakistan, Bangladesh, Afghanistan og 33 andre land det siste året, skriver avisene Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Adresseavisen.

- Resultatet viser at det har vært vellykket: 874 personer som har ønsket å returnere til sine hjemland og som lengre tid har sittet fast i Hellas, har fått hjelp, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

Mens 702 av dem var papirløse og ulovlige innvandrere, var 141 andre asylsøkere uten svar og som frivillig frasa seg asylsøknaden sin før de forlot Hellas i returprogrammet, ifølge Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM.

Selv om IOM sikrer migrantene en «verdig og trygg» retur, er det lite ved dagens situasjon for asylsøkere som har med verdighet å gjøre, mener generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS, Norsk organisasjon for asylsøkere.

- Resten av Europa lar det skje et skittent politisk spill, med asylsøkeres humanitære situasjon og rettssikkerhet i potten, sier Austenå.

Hun kritiserer EU for ikke å ville endre politikk for å hjelpe Hellas i en situasjon hvor landet er port for 80-90 prosent av asylsøkere til Europa, samtidig som samfunnet er i dyp økonomisk og politisk krise.

- Resten av Europa lukker øynene for at Hellas lar være å registrere og behandle asylsøknader. Slik tvinges asylsøkerne til enten å fortsette en illegal, risikofylt reise videre nordover i Europa eller til å gi opp og returnere til et liv de i utgangspunktet flyktet fra, med reisepenger fra Norge, sier Austenå.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!