88 kjempet for livet i bølgene

STAVANGER/BØMLO/OSLO (Dagbladet): 9 mennesker var fremdeles savnet i det iskalde havet i natt etter at hurtigbåten mellom Stavanger og Bergen forliste med 88 personer om bord. For hvert minutt vokser de pårørendes frykt for at de savnede skal bli funnet døde, i likhet med 11 andre passasjer fra MS «Sleipner». 68 personer var i natt reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av de overlevende var hardt skadd. 31 av dem som ble reddet, ble brakt til ulike steder på Bømlo. 12 overlevende ble brakt til Fylkessjukehuset i Haugesund, mens en person ble lagt inn på sykehuset på Stord.

- Vi har tatt imot 31 personer her på Langevåg skole på Bømlo. Fem er allerede sendt i helikopter til Fylkessjukehuset i Haugesund. Ytterligere fem personer vil bli sendt til Haugesund med biler i natt. Tre av dem er fysisk uskadd, to har mindre skader. Av de øvrige vil en del bli sendt med busser til Bergen, til Kvinherad og Stord. De fleste ligger nå på flatsenger her på skolen, men de som ønsker å være igjen, vil bli innkvartert på hotell, opplyser lensmannen i Bømlo, Bjørn Lavik.

- Mange sliter med opplevelsen av havariet. Jeg vet at de får hjelp og noen å snakke med. Her er det leger, sykepleiere, prest og krisepsykiatere.

Også lensmannen er tydelig berørt av ulykkene.

- Det er en tragedie, sier han.

Minutt for minutt

Rutebåten MS «Sleipner» gikk ned ved Ryvarden fyr, nord for Haugesund. Båten hadde åtti passasjerer om bord og et mannskap på åtte.

Dette skjedde i den dramatiske timen mellom klokka 19.00 og 20.00 i går kveld:

  • 19.00: «Sleipner» går på et skjær. Strømmen i båten går rett etter grunnstøtingen, og det blir stummende mørkt i kabinen.
  • 19.08: Hovedredningssentralen på Sola får melding om grunnstøtingen. Det blir straks sendt av gårde et Sea King-helikopter mot Ryvarden fyr. I «Sleipner» blir passasjerene bedt om å holde seg i ro om bord i båten. Båten ligger fast på skjæret, men blir revet og slitt i av de tunge bølgene.
  • 19.35: «Vi er drevet av grunnen, har mistet baugen og vi driver mot land,» melder en av mannskapet på «Sleipner» til Rogaland Radio. Rett etterpå revner skipet slik at baugen brekker av, mens passasjerene som sitter i båtens hoveddel, blir dratt ut i det frådende havet. Noen av passasjerene kommer seg over i livbåter. Andre hopper i havet iført redningsvester.
  • 19.45: Båten «Espeværekspressen» har fått beskjed om ulykken og er den første hjelpebåten som kommer til havaristedet.

- Akkurat da vi fikk øye på «Sleipner», forsvant den i havet, sier skipper Magnus Larsen til Dagbladet.

- Vi så titalls never som vinket mot oss og hørte skrik over hele havet. Det fløt ubrukte redningsvester overalt sammen med vrakgods og tauverk. Det var et mareritt, fortsetter en oppskaket Larsen.

  • 19.50: Hovedredningssentralen får beskjed om at båten har sunket til bunns.

Søsterskipet hjalp til

«Espeværekspressen» plukket opp de 21 første overlevende fra havaristedet. Mange av dem hadde frostskader og flere var i sjokktilstand.

Også «Sleipner»s søsterskip, «Draupner», ble tilkalt for å plukke opp overlevende. «Draupner» var tilfeldigvis bare en drøy halvtime unna havaristedet, på vei mot Stavanger. Andre båter i nærheten ble bedt om å sende livbåter for å berge passasjerene. En time etterpå var tolv båter involvert i letingen.

- Enorm påkjenning

På Fylkessjukehuset i Haugesund ble det slått full katastrofealarm, og alt tilgjengelig personale ble innkalt. Samtidig ble det sendt ut seks ambulanser og to legebiler mot Ryvarden Fyr. Klokka 22 kom de første passasjerene til sykehuset. Flere var svært medtatte, og enkelte hadde problemer med å gå. Mange var i sjokktilstand.

- Det har vært en enorm påkjenning for dem som ble rammet. De psykiske skadene er vel så alvorlige som de fysiske, sier avdelingsoverlege Emil Mohr ved Fylkessjukehuset i Haugesund.