88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Forskere bekymret.

FORSØPLET: Plast og søppel på stranda i Atalaia i Brasil. Foto: REUTERS / Paulo Santos / NTB scanpix
FORSØPLET: Plast og søppel på stranda i Atalaia i Brasil. Foto: REUTERS / Paulo Santos / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall. Forskere er bekymret for hvordan det påvirker livet i havet og næringskjedene.

Masseprodusert plast fra leker, poser, matbeholdere og redskaper finner veien til verdenshavene blant annet gjennom avløp, og strømvirvler i havet fører avfall og vrakgods med seg videre.

En studie som ble offentliggjort tidligere i sommer, er basert på 3.000 prøver fra hele verden. Plasten som havstrømmen fører med seg, brytes etter hvert ned i mindre deler på grunn av solstråling.

- Det kan ta flere hundre år før disse små plastbitene, kjent som mikroplast, forsvinner. Mikroplast ble oppdaget i 88 prosent av havoverflaten under ekspedisjonen Malaspina i 2010, sier forskningsleder Andres Cozar ved universitetet i Cádiz i Spania.

Uante konsekvenser Resultatene etter ekspedisjonen tyder på at den totale mengden plast i havene er mellom 10.000 og 40.000 tonn, noe som faktisk er mindre enn tidligere anslag. Studien øker imidlertid bekymringen for hva så mye plast, spesielt de minste bitene, vil føre til.

- Mikroplast påvirker atferden og næringskjeden for sjøorganismer. Men sannsynligvis vet vi ennå ikke hvilke konsekvenser plastforurensning i havet kan føre til, sier Cozar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer