89-åring berget livet - bygdefolket evakueres

Et trettitalls personer er isolert på grunn av snørasene i Tamokdalen i Troms. Flere av dem evakueres nå fra bygda. En 89 år gammel mann ble reddet ut i live i dag tidlig, og flere personer kan være innesperret i raset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et trettitalls personer er isolert på grunn av rasene som har gått. En del av disse personene, uten at jeg kan si nøyaktig antall, er nå besluttet evakuert ut av bygda. Personene tas med til Øverbygd, opplyser politiførstebetjent Ole Martin Berg til Dagbladet :på nettet.

Politiet opplyste klokken 13.45 at det er dårlig vær og svært vanskelig forhold for letemannskapene. Det er kraftig vind og tette snøbyger i området. Et redningshelikopter står fast i Finnmark på grunn av snø- og is-problemer.

Knut Jonny Andreassen er en av personene som er isolert i Tamokdalen, og som i løpet av ettermiddagen må forlate gården sin. På mobiltelefon forteller han følgende til Dagbladet :på nettet:

- Jeg var ved rasstedet like etter at rasene gikk. Det ser helt forferdelig ut. All skog er trykt ned i et belte på halvannen kilometer. Strøm og telefonforbindelse er borte, og det er vind og snø. Men det er ikke verre enn at jeg nå er på en liten skitur.

Tamokdalen i indre Troms ble erklært som skredsikkert område av eksperter i går. Det var ved 9.30-tiden i dag at to snøskred raste nedover en fjellside i dalen som ligger to mil fra Øverbygd og et par timers kjøring unna Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av rasene traff gården Skredlund der en mann på 89 år oppholdt seg alene. Et fjøs og en garasje ble tatt av det ene raset, og et bolighus ble fullstendig pakket inn av snømassene. Den 89 år gamle mannen befant seg i en av disse tre bygningene.

- En mann ble funnet i live og sendt til Regionsykehuset i Tromsø for behandling. Han var bevisst og kunne gjøre rede for seg da han ble funnet, sier stabssjef Kurt Pettersen ved Troms politidistrikt.

Flere hundepatruljer, frivillige fra Forsvaret og mannskap fra flere lensmannskontorer er akkurat nå i rasområdet for å lete etter flere personer som man frykter kan være tatt av rasene.

89-åringen til Dagbladet: - Jeg ba til Gud om hjelp
89-åringen til Dagbladet: - Jeg ba til Gud om hjelp Vis mer

- Vi kan ikke utelukke at flere personer er tatt av rasene, sier politiførstebetjent Ole Martin Berg til Dagbladet :på nettet.

Tamokdalen ble onsdag erklært skredsikkert av eksperter fra Norges Geotekniske Institutt og de 35 personene som bor i dalen kunne vende tilbake til hjemmene sine etter å ha vært frivillig evakuert i flere døgn.

- I dag har vi med en lokal skredekspert inn i dalen som skal revurdere skredfaren i området, sier stabssjef Kurt Pettersen

Brøytesjåfør Hans Øvergård satt hjemme da strømmen plutselig gikk i huset.

– Jeg forsto med en gang hva som hadde skjedd, og dro bort til rasstedet, sier Øvergård til Nettavisen.

Han forteller at raset er rundt en og en halv meter dypt på stedet der bygningene er på gården Skredlund.