AMBASSADØR:  Tidligere sjefredaktør, forfatter og foreleser ved Kabuls universitet er nå ambassadør i Oslo. Manizha Bakhtari har skrevet om feminisme og i mange år jobbet for kvinners rettigheter i Afghanistan. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
AMBASSADØR: Tidligere sjefredaktør, forfatter og foreleser ved Kabuls universitet er nå ambassadør i Oslo. Manizha Bakhtari har skrevet om feminisme og i mange år jobbet for kvinners rettigheter i Afghanistan. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

«8.mars er en dag for bevisstgjøring»

Den afghanske ambassadøren håper på norske kvinners drahjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hun har skrevet lærebøker i journalistikk, bøker om feminisme og bøker om kvinner i Afghanistan. Etter å ha jobbet med kvinners rettigheter i flere år, vært foreleser ved Kabuls universitet og magasinredaktør, ble hun utenriksministerens stabsjef. Oktober i fjor kom hun til Oslo som Afghanistans eneste kvinnelige ambassadør.

- Viktig dag
- Jeg ble veldig glad. For jeg visst at Norge er et land hvor kvinner er respektert, et sted hvor kvinner kan få snakke fritt, sie Manizha Bakhtari til Dagbladet.

- 8.mars er en dag for bevisstgjøring. Det er en viktig dag for alle kvinner. Norske kvinner kan lære av afghanske kvinners historier, og hjelpe dem til å bli hørt. Vi kan bruke erfaringene som et påskudd til å forandre verden.

Det er ikke bare Bakhtaris CV som gjør inntrykk. Det gjør også historiene hennes fra da kvinnene i Afghanistan fikk snudd livene opp ned under Talibans regime.

Rollemodell- Jeg ser gjerne på meg selv som en rollemodell. Afghanske kvinners liv er fortsatt veldig annerledes enn for kvinner i Norge. Kvinner blir bare respektert som en hjemmeværende mor. Det finnes kvinner i Afghanistan som tenker som meg, at kvinner også skal være en viktig del av samfunnslivet, sier hun og legger til:

- Når kvinner tar plass i det sosiale livet utenfor hjemmet og tar utdanning, finner de sin egen identitet og kan skape sin egen karriere. Det vil bidra til endring i Afghanistan.

Krigen må ta sluttMen først må krigen ta slutt. Det forutsetter noe så vanskelig som forhandlinger med Taliban. Deretter vil hun gå løs på tradisjonene, som hun mener ødelegger for omtrent halvparten av Afghanistans 32 millioner store befolkning. Bakhtari tror det er snakk om bare 2 millioner av dem som er i jobb.

- Den største utfordringen vi har er landets og menneskenes sikkerhet, vi er i krig. Vi har massive utfordringer, sier hun og legger til:

- Men det er avgjørende å endre folks holdninger, også. Kvinner i Afghanistan mangler selvtillit som gruppe. De fleste kvinner ser på sin plass i hjemme som en del av en gudgitt struktur. 8.mars feires kvinner gjerne med gaver og blomster, men 8.mars er ingen dag for feiring, sier hun.