- 9. april var jeg vettskremt

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Flygerhelten Werner Christie var med på 243 livsfarlige flyraid under krigen. Men han har aldri vært så redd som han var den 9. april 1940.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri vært så redd som den dagen, forteller den nå 81 år gamle krigshelten.

I skjebneåret 1940 var Christie en 22 år gammel pilot, nylig stasjonert på Sola utenfor Stavanger. Om morgenen 9. april, like etter at den unge piloten hadde landet etter en kort flytur, skjedde det historiske. Tyske Junkers 52-fly slapp tyske fallskjermsoldater over norsk jord.

- Jeg ble vettskremt. Det var verdenshistoriens første fallskjermangrep som møtte motstand, og ga oss et sjokk som ikke var sant. For det norske flyvåpenet var dette en aldeles håpløs kamp, forteller den pensjonerte generalmajoren.

Flystasjonen på Sola hadde verken gode nok eller mange nok fly å rutte med. Christie var yngstemann, og fikk derfor ikke være med opp i lufta. I stedet måtte han kjempe som bakkesoldat - først på flyplassen, deretter oppe i den rogalandske fjellheimen.

Siden tok han seg over til Sverige og deretter til England, hvor han tjenestegjorde som krigsflyger fra 1941. I løpet av krigen skjøt Werner Christie ned 11 fly og ble en av de mest dekorerte krigsheltene Norge har hatt.

Den 9. april var ikke bare startskuddet på Norges deltakelse i 2. verdenskrig, og en dramatisk hendelse som brente seg inn i minnet til alle som opplevde den. Datoen ble også et symbol på landets sårbarhet, og har festet seg som et begrep i det norske språk.

«Aldri mer 9. april» er fortsatt et slagord for forsvarsvenner.

Kjøres sammen med Stem på århundrets nyhet-vignett og kupong + X dager igjen-logo.