Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

9. april

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • For ett år siden ble tidligere RV-leder Aslak Sira Myhre dømt til 90 dagers fengsel for ikke å ha møtt til militær førstegangstjeneste. I dag, på selveste 9. april, behandles anken i Borgarting lagmannsrett. I utgangspunktet kunne Sira Myhre gjort det lett for seg. Han kunne søkt siviltjeneste og krysset av på en av de to begrunnelsene som Forsvaret aksepterer i sitt standardformular: religiøs overbevisning eller erklært pasifisme. Den daværende RV-lederen nektet imidlertid militærtjeneste fordi han mener det norske militæret har endret karakter fra å være et forsvar til å bli en angrepshær, i tråd med Natos nye «out of area»-doktrine. Dette ble ansett som situasjonsbetinget militærnekting, i strid med norsk lov.
  • Sira Myhres ønske om få prøvet sitt nektingsgrunnlag er avvist både av tingretten og nå av lagretten. Dermed premierer rettssystemet de som snor i systemet ved å oppgi falske grunner, mens de dømmer en person med integritet som ønsker å reise en samfunnsdebatt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media