Barneskoleelev døde av hjernehinnebetennelse

9-åring døde av hjernehinnebetennelse. Dette er sykdommen

I fjor var det 26 tilfeller av hjernehinnebetennelse i Norge, forteller overlege Tone Bruun ved Folkehelseinsituttet.

UNDER KONTROLL: Kommuneoverlege i Oppegård, Dianne Stenberg, sier til Dagbladet at det er liten sjanse for at flere blir syke. Reporter: Karin Madshus. Video: Mariann Habbestad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag døde en ni år gammel barneskoleelev ved Vassbonn skole i Oppegård av smittsom hjernehinnebetennelse.

Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet forteller at hjernehinnebetennelse skyldes den såkalte meningokokkbakterien, og at man som oftest blir smittet av en frisk person som bærer bakterien.

- Hos enkelte smittede kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet og skade viktige organer, sier overlegen til Dagbladet.

Seks barn har dødd

Bruun poengterer derimot at sykdommen er sjelden i Norge.

- I hele fjor fikk vi meldt 26 tilfeller totalt. Året før 18 stykker, og det er på det nivået det har ligget de siste åra.

Hun sier at sykdommen oftest rammer barn, ugndom og eldre. Totalt de siste ti åra har til sammen seks barn under 15 år dødd av sykdommen, ifølge Bruun.

- I fjor var det 13 barn under 18 år som fikk sykdommen. Året før var det fire og i 2016 var det åtte. Det varierer fra år til år.

Ungdom har høyere risiko

I tallene hører det også med at ungdom i alderen 16-19 år har høyere risiko for smitte, sammenliknet med resten av befolkningen.

I SORG: Ordfører i Oppegård, Thomas Sjøvold, forteller at kommunen er i sorg etter at en ni år gammel elev døde av hjernehinnebetennelse. Reporter: Karin Madshus. Video: Mariann Habbestad / Dagbladet Vis mer

- De har oftere meningokokker i halsen enn andre, og russefeiring og andre situasjoner der det er tett samvær med andre ungdommer over flere dager kan fremkalle det. Festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker, røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp, forteller overlegen.

Eleven som døde torsdag denne uka var ni år gammel.

- Kan være smittet uten å bli syk

Tidligere fredag opplyste kommunen i en pressemelding at de andre elevene i klassen, og personer som har vært i kontakt med vedkommende, har fått antibiotika og vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene.

Hjernehinnebetennelse

  • Hjernehinnebetennelse er en alvorlig infeksjonssykdom som skyldes at bakterier kommer over i blodet.
  • Sykdommen er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere.
  • Overføring av smitte skjer via såkalt nærdråpesmitte, for eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.
  • Hjernehinnebetennelse er akutt og utvikler seg i de fleste tilfeller raskt.
  • Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående. Når det opptrer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra få dager til få uker etter det første.
  • Alle kan få sykdommen, men det er særlig barn under 5 år og ungdom mellom 13 og 20 år som blir rammet.

NTB

Dette gjelder rundt 35 personer.

Overlegen poengterer at det derimot skal mye til for at man skal bli smittet av sykdommen.

- Sykdommen er heldigvis ikke så veldig smittsom, og man kan være smittet uten å bli syk. Overføring skjer ved dråpesmitte fra nese og hals, og det antas at relativt store dråper spytt må overføres, forklarer hun.

Overføringen kan skje ved for eksempel kyss eller deling av glass og flasker.

Vaksinasjon

Som nevnt får dem som var i kontakt med 9-åringen vaksinasjon. Det er vanlig prosedyre hvis sykdommen blir påvist, forteller Bruun.

- De aller nærmeste kontaktene får antibiotika for å utrydde bærerskap av bakterien. Disse nærkontaktene tilbys også vaksine etter hvert.

Også kommuneoverlege i Oppegård, Dianne Stenberg, poengterer overfor Dagbladet at det er liten risiko for at man blir syk selv om det er påvist hjernehinnebetennelse hos noen andre.

- Det er nesten aldri mer en ett tilfelle om gangen. Vi har kartlagt nærmiljøet og iverksatt de nødvendige tiltakene, sier Steenberg til Dagbladet.

Hun kan også fortelle at kommunen begynte med vaksinering på fredag.

- Hvis folk er bekymret eller har spørsmål kan de kontakte vårt smittevernkontor. Det er åpent gjennom helgen.

Kommunelegen oppfordrer folk som eventuelt er bekymret til å ta kontakt med legevakten eller fastlegen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer