9-åring tatt for brannstifting

Så langt er 21 personer, derav 14 barn, arrestert mistenkt for å ha startet skogbranner i sørøstlige Australia. Den yngste er bare ni år. 20 000 brannmenn kjemper en desperat kamp mot flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi hvet hvem brannstifterne er. Det er bare snakk om å skaffe fellende beviser så vi kan få de sperret vekk for lang tid, sier Bob Carr, delstatsminister i New South Wales.

Politi og brannvesen regner med at halvparten av de 100 brannene som har brutt ut siden julaften er påsatt. Så langt er 20 mistenkte arrestert. De seks voksne mistenkte risikerer opptil 14 års fengsel hvis de finnes skyldige.

De 14 mindreårige er i alederen 9 til 16 år. Deltstatsregjeringen jobber nå med ny lovgivning for mindreårige brannstiftere. De skal kunne bli dømt til å møte brannskadde og hjemløse, hjelpe til med opprydningsarbeidet, og eventuelt betale erstatning.

Desperat kamp

Røyk og aske preger nå hverdagen til storbyen Sydneys fire millioner innbyggere. Det brenner både sør, nord og vest for byen, og brannfronten strekker seg over 200 mil.

- Dette er et bilde omtrent så ille som det går an å forestille seg, sier Phil Koperberg, b rannsjef i New South Wales.

Situasjonen bedres ikke av høye temperaturer, opptil 38 grader celsius, og sterk vind. Luftfuktigheten går nå ned mot fem prosent, det laveste nivået som er målt på 50 år.

- Det kommer til å bli en tøff dag for delstaten, og en enda tøffere dag for brannmennene. jeg har aldri sett noe lignende i mine 32 år som brannmann, sier Koperberg.

Tømmer svømmebasseng

Branngatene som er ryddet av frivillige har ikke greid å stanse flammekast over 20 meter høye. Utslitte brannmenn tømmer svømmebasseng i Sydneys forsteder for vann for å stanse flammene.

Frivillige fra hele Australia stiller opp for å hjelpe til i kampen mot flammene, men landets statsminister John Howard har takket nei til hjelp fra USA. Kampen mot flammene koster flere millioner dollar hver dag.

Så langt er ingen drept i flammehavet, men over 300 000 hektar med skog og åker er svidd av.

DESPERAT KAMP: En australsk brannmann står klar til å møte en skogbrann på vei mot et boligfelt i Sydney. Så langt er 150 hus brent ned, og flere tusen er evakuert.
STORINNSATS: Det kanadiske brannslokkingshelikopteret «Elvis», som tar 9 000 liter vann på en tur, er et av 60 luftfartøyer som nå sloss mot flammene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer