Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

9 års fengsel for 135 virtuelle voldtekter - Dommen er altfor streng

Han tilsto hele 135 virtuelle voldtekter. Advokat Sol Elden synes dommen er altfor streng.

-FOR STRENG:  Advokat Sol Elden mener dommen er for streng. - Etter min oppfatning strider dommen mot rettsfølelsen, sier advokat Elden.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
-FOR STRENG: Advokat Sol Elden mener dommen er for streng. - Etter min oppfatning strider dommen mot rettsfølelsen, sier advokat Elden. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå 20 år gamle mannen ble i Nedre Romerike tingrett dømt til ni års fengsel for 135 virtuelle voldtekter.

Retten fant det bevist at mannen fra han var 17 til 19 år hadde forledet og truet andre unge menn til å ha seksuell omgang med seg selv. 16 unge menn skal ha blitt forledet av den nå 20 år gamle mannen.

Den dømte mannen skal ha utgitt seg for å være ei jente som på nettet søkte unge menn. I retten kom det fram at 20-åringen nettopp hadde «kommet ut av skapet» som homofil, og at søkende etter unge gutter på nettet var et forsøk på å få nye venner.

Full tilståelse I tingretten ble ikke fakta bestridt. 20-åringen forledet ofrene til å utføre seksuelle handlinger, for deretter å true dem til å utføre flere seksuelle handlinger. Hvis de ikke gjorde som han sa ville han legge bilder og video av de seksuelle handlingene ut på nettet, og skandalisere og ødelegge framtida til ofrene. Ved noen tilfeller skal han også ha lagt ut bilder og video på Instagram.

Advokat Elden bestrider ikke fakta i den alvorlige saken. 20-åringen har erkjent og avlagt full tilståelse.

- Vi føler at dommen er i strid med rettsfølelsen. Virtuell voldtekter blir sett på som like alvorlig som voldtekt. Det er riktig at loven åpner for det, men etter vår oppfatning blir det likevel feil. Det er mange aspekter ved overgrep, sier advokat Sol Elden som forvarer 20-åringen.

- Han er en ung mann som ikke har forstått konsekvensene av sine handlinger. Han har det svært vanskelig. Min klient gikk på skole, og så at jentevennene fikk kjærester. Han søkte selv kontakt, men dette ble vanskelig for ham, sier Sol Elden.

- For strengt Sol Elden anker nå dommen på ni års fengsel inn for Eidsivating lagmannsrett.

- Jeg mener dommen er for alt for streng, sier Sol Elden.

Statsadvokat Torunn Gran prosederte i retten på at 20-åringen burde få ett års strafferabatt - strafferammen er på 12 års fengsel - fordi han hadde erkjent forholdene, og la ned påstand om 11 års fengsel.

Torunn Gran har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til at saken nå blir anket inn for lagmannsretten.

Nedre Romerike tingrett mente ni års fengsel og en erstatning på 2,4 millioner kroner til ofrene var en passende straff for de 135 seksuelle overgrepene og truslene.

- Vanskelig - Sammenliknet med drap, eller overfallsvoldtekt er dette en meget streng straff. Etter min oppfatning ville en riktigere dom være en kombinasjon av en betinget og ubetinget straff, og færre års fengsel, sier Elden.

Hun vedgår at denne overgrepssaken er vanskelig, fordi det er en ny type overgrep.

- Det er ikke rettspraksis for helt liknende saker. Det er etter min oppfatning et skille mellom psykiske voldtekter som disse forholdene er, og en fysisk voldtekt. De som ble misbrukt hadde mulighet til å slå av datamaskinen, sier Sol Elden.

Det er ventet at ankesaken kommer opp for Eidsivating lagmannsrett til høsten.