Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

9 års fengsel for å ha torturert Jonny til døde

Hovedmann (27) var den eneste som kunne ha stoppet dødstorturen av Jonny André Risvik, mener dommerne.

TORTURERT TIL DØDE:  Jonny André Risvik
TORTURERT TIL DØDE: Jonny André Risvik Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den utpekte hovedmannen (27) bak den over to uker lange torturen som til slutt tok livet av Jonny André Risvik er nettopp blitt idømt ni års ubetinget fengsel.

Utviklingshemmet Flere av de fem tiltalte er diagnostisert til å være lettere utviklingshemmet. To av dem, en kvinne (19) og mann (25), er dømt til fem års ubetinget fengsel.

Dommerne ber imidlertid om at de to soner på institusjon, dersom dette er mulig.

Ytterligere en 25 år gammel kvinne og en 16 år gammel jente er dømt til henholdsvis seks måneder betinget fengsel og 420 timers samfunnsstraff.

- Kunne ha stoppet torturen Om 27-åringen som i rettssaken ble utpekt som sentral i torturen, skriver dommerne: «Etter rettens mening var det således først og fremst (27-åringen, journ. anm.) som kunne ha stoppet den gjentatte mishandlingen som førte til Risviks død.»

Trass i en tøff oppvekst finner ikke retten noen formildende omstendigheter, hva angår 27-åringen.

DOMMEREN: Tingrettsdommer Rune Høberg (t.h) dømmer 27-åringen til ni års fengsel.
Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix
DOMMEREN: Tingrettsdommer Rune Høberg (t.h) dømmer 27-åringen til ni års fengsel. Foto: Tommy Ellingsen / Scanpix Vis mer

Retten nøler heller ikke med å fastslå at Jonny André Risvik ble utsatt for umenneskelige lidelser og at han ble «torturert til døde».

Jonny André Risvik (28) ble i drøyt to uker holdt i leiligheten på Kampen i Stavanger og skambanket, skutt med luftgevær, pisket, skåldet, brent, slått og sulteforet - til han døde i august i fjor.

Fire av de domfelte er dømt til å betale Jonnys mor 200 000 kroner i erstatning, én av dem solidarisk ansvarlig for 100 000 kroner.

Åstedet for dødstorturen: 
Foto: Alf Ove Hansen
Åstedet for dødstorturen: Foto: Alf Ove Hansen Vis mer