9 av 10 med aids vet det ikke

9 av 10 som har aids vet ikke at de er smittet. 30 millioner mennesker er hiv-positive, og økonomien i flere afrikanske land er alvorlig truet av epidemien. Nå krever bistandsminister Johnson at Doktor Gro tar grep og setter aids på dagsordenen i verdens helseorganisasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

900 000 barn er blitt foreldreløse på grunn av aids. I løpet av to år vil dette tallet stige til 10 millioner. I Afrika fins det landsbyer der det knapt bor voksne.

- Mange sammenligner AIDS med svartedauen. Men problemet er størst i Afrika, og der er det mer naturlig å sammenligne med slavetiden. Det er de ressursterke som rammes. Aids er ikke lenger bare et helseproblem, men et utviklingsproblem, sier bistands- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson. Hun stiftet selv tidlig bekjentskap med den aksellererende epidemien under feltarbeid i Afrika på 80-tallet.

- Den positive utviklingen vi har sett i land som Botswana, som har gått fra å være et lavinntekts utviklingsland til å bli et mellominntektsland, risikerer nå å gå i vasken. Hver fjerde voksen er hiv-smittet. Infrastrukturen kan kollapse på grunn av at høyutdannet nøkkelpersonell dør, og jordbruksproduksjonen kan synke. 70 % av de som rammes er kvinner, og kvinnene står sentralt i landbruket.

Johnson utfordrer Gro Harlem Brundtland, som 21. juli overtar sjefsstolen i Verdens Helseorganisasjon, til å sette aids på dagsordenen. Aids har vært så lavt prioritert i organisasjonen at FN opprettet et eget AIDS-program, UNAIDS.

BEKYMRET: Bistandsminister Hilde Frafjord Johnson er bekymret over aids-spredningen. Dr. Motshidisi Moeti (t.v) fra FNs aids-program mener sykdommen ødelegger Afrikanske lands økonomi.