Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

9 av 10 Oslo-kvinner dropper fastlegen ved abort

Hver dag snakker abortkoordinatorene på Oslo universitetssykehus med 10-15 kvinner som vil ha hjelp.

Illustrasjonsfoto: Colorbox.
Illustrasjonsfoto: Colorbox. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver dag snakker abortkoordinatorene på Oslo universitetssykehus med 10-15 kvinner som vil ha hjelp til abort. I hovedstaden tar 9 av 10 kvinner direkte kontakt med sykehuset i stedet for fastlegen, skriver Aftenposten.

Det betyr at tendensen i Oslo er sterkere enn ellers i landet, der to av tre kvinner oppsøker sykehuset i stedet for fastlegen.

- Unge kvinner er flinke til å finne fram på nettet. De snakker seg imellom, og mange vet om dette tilbudet, det har jo eksistert i mange år, sier abortkoordinator Eldbjørg Leseth ved Oslo universitetssykehus til Aftenposten.

Mer effektivitet og lite kjennskap til egen fastlege blir nevnt som mulige teorier for hvorfor kvinnene tar direkte kontakt med sykehuset. Likevel mener allmennlegeleder i Legeforeningen, Kari Sollien, at abortsøkende bør gå til fastlegen først.

- Det kan være ting i sykehistorien som er viktig og nyttig for gynekologisk avdeling å vite før aborten, og som bør med i en henvisning. Dette kan for eksempel være bivirkninger av medisiner, eller reaksjoner på narkose, sier hun.

Helseminister Bent Høie er overrasket over andelen kvinner som går utenom fastlegen når de ønsker abort.

- Dette viser jo at veldig mange kvinner benytter seg av den soleklare retten de har til å be om abort. Det viser også at fastlegenes rolle er noe overdrevet i debatten. Men det rokker ikke ved saken om at kvinner som ønsker en samtale med fastlegen, skal vite om vedkommende har reservert seg på forhånd, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart