OPPRØR: Søndag 15. mars måtte 60 talls politifolk rykke ut til Trandum. Foto: Thomas Rasmus Skaug
OPPRØR: Søndag 15. mars måtte 60 talls politifolk rykke ut til Trandum. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

9 isolert og 11 anmeldt etter Trandum-opprøret

- Kontinuerlig vurdering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve innsatte ved Trandum forvaringssenter for utlendinger er anmeldt for skadeverk etter opprøret søndag 15. mars, skriver avdelingsdirektør Ståle Sørmo i en e-post til Dagbladet, sendt via Politiets utlendingsenhets kommunikasjonsavdeling.

Samtidig er ni innsatte isolert og utelukket fra felleskapet i spesialfengselet som følge av bråket.

- Disse er underlagt en kontinuerlig vurdering, skriver Sørmo.

60 politifolk deltok i en politiaksjon på Trandum 15. mars, etter at de hadde fått melding om massehærverk. Flere titalls personer ble pågrepet. Etter protestene, har det blitt påstått at det forekommer menneskerettighetsbrudd på Trandum.

- Mindreverdige De innsatte kalte seg protestene en streik, og mange nektet å komme inn etter kveldens siste lufting. Ingen ble skadet i strabasene.

De innsatte som demonstrerte ga seg etter at de politiet hadde truet med å spyle dem ut. En av de streikende sa til Dagbladet at de følte at de blir behandlet som mindreverdige mennesker, og at de føler de blir dårlig behandlet.

- Neste gang vil Trandum brenne. Folk vil ta nøklene og prøve å stikke av om det ikke ble endringer. Vi må få livet vårt tilbake. De kan ikke stenge oss inne her. Folk må ha nok luft, medisiner, mat og klær og få en rettferdig behandling, sa en innsatt til Dagbladet i etterkant. 

- Verre enn fengsel Arild Humlen, advokat og ekspert på utlendingsrett, mener at Trandum i realiteten fungerer som et fengsel. Den Trandum-innsatte Dagbladet snakket med, sier de opplever det som verre enn fengsel. 

- Fengsel er hardt, men nå er Trandum verre enn fengsel. Fengsel er bedre fordi det er nordmenn der. Her er det ingen nordmenn, sa mannen.

Politiets utlendingsenhet har avvist disse anklagene.

Dagbladet får opplyst at enkelte innsatte har reagert på at de ikke har blitt spurt om bakgrunnen for «streiken». Politiets utlendingsenhet sier de «tar alle signaler fra innsatte på alvor og legger til rette så godt vi kan».

- Samtidig er det viktig å påpeke at det ikke under noen omstendighet er akseptabelt å utføre skadeverk eller sette de andre innsattes og ansattes liv og helse i fare, skriver avdelingsdirektør Sørmo..

Avviser anklage Dagbladet har vært i kontakt med advokater som har opplevd at Trandum har snevret inn muligheten for dem til å møte klientene sine i etterkant av opprøret. Politiets utlendingsenhet avviser dette.

- Vi har ikke innført begrensninger i advokatbesøk, da det på ingen måte er anledning til slike tiltak. Det er mange advokater som ønsker samtaler med mange innsatte, så vi forsøker å legge til rette for dette så godt som mulig. Det er imidlertid slik at på ettermiddag og kveld er det mye annen pågående aktivitet som også krever ressurser, eksempelvis kan nevnes; besøk av familie, venner og pårørende, legekonsultasjoner, i tillegg til annen aktivitet, skriver Sørmo.