90-åring truer ransmann med ørefik

Tirsdag 15. desember 1998, klokka 13.45: Kitty Arneld er på vei hjem etter å ha vært i banken. Brutalt blir den 90 år gamle enka overfalt bakfra og fraranet håndveska. Ransmannen forsvinner med tre 20-kroners mynter. De 3000 kronene hun hadde skjult på kroppen fikk han ikke med seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Midt på dagen i går ble to tilfeldige kvinner overalt og ranet i Oslo sentrum. Ransmennene er fortsatt på frifot.

I krysset Møllergata/Henrik Ibsens gate ble en 24 år gammel kvinne på krykker slått ned og ranet ved 13.30-tida. Hun ble brutalt dyttet ned en trapp. Ransmannen fikk med seg 8000 kroner.

Et snaut kvarter seinere kom 90 år gamle Kitty Arneld ut fra Sparebanken Nor på St. Hanshaugen. Noen minutter seinere ble hun overfalt bakfra. En mann i 20- 30-årsalderen røsket til seg håndveska og løp bort. Kitty ble liggende forslått på det isete fortauet.

60 kroner

- Det gjorde fryktelig vondt. Jeg slo hodet og kroppen. Mens jeg lå hjelpeløs på fortauet ropte jeg fortvilet om hjelp, sier Kitty.

Hun klarte til slutt å krype bort til husveggen og fikk støttet seg slik at hun klarte å komme seg på beina.

- Hatten min ble liggende under en bil. Mannen bare løp bort, forteller den 90 år gamle kvinnen.

Ransmannen fikk med seg håndveska med portemoneen, som inneholdt 60 kroner i skillemynt, husnøkler og bankkortet.

- Heldigvis hadde jeg ikke de 3000 kronene jeg hadde tatt ut av banken i veska, sier Kitty.

Rasende

Kitty kom fra ranet uten alvorlige skader. Men sønnen, Gunnar Arneld, kjørte henne til Volvat Medisinske Senter hvor hun fikk behandling for kuttskader.

- Det er ille nok at det koster meg flere tusen kroner. Legebehandlingen kom på 1100 kroner, dørlåsene må byttes, Falken måtte åpne døra og bankkontoen måtte sperres. Verre er det at jeg ikke får gå i fred i Oslo sentrum midt på lyse dagen, sier Kitty Arneld.

Hun har ikke lenger tillit til norske politikere. Politiet derimot synes hun gjør en god jobb.
- Tre politimenn var på plass etter bare noen minutter. Men det er justisminister Aud-Inger Aure som har ansvaret. Nå må noe drastisk gjøres, sier Kitty, som ikke er særlig fornøyd med dagens politiske regime.

Tredje gang

- Gjør en skurk noe, så synes alle synd på ham. De sender ham gjerne til Syden for at han skal komme seg. Dette går bare ikke an. Nå må noe gjøres, sier den 90 år gamle kvinnen.

Ranet midt på dagen ved Bislett i går, er det tredje kriminelle forholdet Kitty har vært utsatt for de siste månedene.

- I sommer stjal noen portemoneen min på Eidsvoll plass. I høst prøvde en ung, utenlandsk kvinne å lure seg inn i leiligheten min. Jeg vil ikke ha det sånn. Nå må politikerne skjerpe seg, sier Kitty Arneld.
- Hva har du å si til ransmannen?

- Han burde skamme seg. Treffer jeg ransmannen igjen, vil jeg se ham i øynene og gi ham en kraftig ørefik, sier Kitty.

Justisminister Aud-Inger Aure og de andre justispolitikerne er ikke akkurat Kitty Arnelds favoritter.

- De som bedriver kriminalitet burde skamme seg, men det burde også politikerne, sier Kitty bistert.

SKAM DERE: - De som raner burde skamme seg. Jeg er så rasende at jeg ikke kan få sagt det, sier nitti år gamle Kitty Arneld, som i går ble overfalt og ranet på åpen gate i Oslo sentrum. Foto: JON TERJE HELLGREN HANSEN