Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

90-åringen la tre våpen og et brev på disken hos politiet og forsvant. Nå vil de veldig gjerne ta en prat med ham

- Vi håper virkelig at han vil komme ned til stasjonen.

GAMLE VÅPEN: En 90 år gammel mann benyttet seg av våpenamnestiet i Danmark, og leverte inn disse tre håndvåpnene til politiet. Foto: Nordsjællands Politi
GAMLE VÅPEN: En 90 år gammel mann benyttet seg av våpenamnestiet i Danmark, og leverte inn disse tre håndvåpnene til politiet. Foto: Nordsjællands Politi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra 1. juni til 1. juli har Danmarks innbyggere anledning til å levere inn ulovlige våpen uten at de blir dømt for besittelse av disse.

Våpenamnestiet, som i skrivende stund har var i en drøy uke, har allerede skapt en rekke spesielle opplevelser for lovens lange arm.

En av de som grep muligheten med begge hender, og troppet opp på politistasjonen i Gladsaxe, var en 90 år gammel mann.

Han la tre håndvåpen og et maskinskrevet brev på disken, før han forsvant. Nå vil politiet veldig gjerne komme i kontakt med mannen. Det skriver den danske avisa BT.

Historie

For det var nemlig ikke tre ordinære våpen mannen hadde valgt å levere fra seg. Det var to gamle pistoler og en revolver som politiet umiddelbart kunne se har en spennende historie.

Dette fikk de bekreftet da de tok en kikk på det maskinskrevne brevet. Her fortalte mannen at den første pistolen var et våpen som ble overlevert ham av en tysk offiser da han kapitulerte på kaia i Helsingør den 6. mai 1945.

Den andre pistolen hadde mannen fått i løpet av sin tid i forsvaret, mens revolveren kom ham i hende fra en minerydder som kom tilbake fra England i 1945.

Politimester Anders Birch forteller til lokalavisen.dk at våpnene var i eksepsjonelt god stand.

- To av våpnene ble levert i gamle lærhylstre, og det fulgte med flere magasiner, sier han.

«Etterlyst»

Politiet tok umiddelbart kontakt med Nationalmuseet etter å ha lest brevet, og nå vil museet gjerne komme i kontakt med mannen for å få mer av historien knyttet til våpnene. Derfor er mannen nå «etterlyst» av politiet.

Det eneste de vet om mannen er at han er 90 år gammel. De vet hverken navn eller adresse, men håper at han vil melde seg.

- Vi håper virkelig at han vil komme ned til stasjonen så vi kan videreformidle kontakten til museet, sier Birch.

Håndgranat

Politiet i København fikk også en spennende opplevelse på tirsdag, men da de så hva en av personene kom for å levere inn fikk de hakeslepp. Han kom nemlig inn døra på politistasjonen med en håndgranat.

Visepolitimester James Keiwe forteller til Ekstra Bladet:

- Vi fryktet at den var ustabil, så vi måtte få noen eksperter til å ta hånd om den.

Det hele endte med at politistasjonen ble evakuert i fire timer. Selv om politiet er glade for at granaten ikke lenger er i mannens hjem, er de skeptiske til måten den ble fraktet til dem på.

- Vi liker ikke at innbyggerne selv transporterer sprengstoff og granater. Vi vil gjerne komme ut og se på det så vi unngår at vedkommende tar den med inn på en politistasjon der det kan oppstå en farlig situasjon, sier Keiwe.

Norsk amnesti

Også her til lands har det vært våpenamnesti i år, og fra 1. mars til 1. juni fikk politiet inn flere tusen våpen over hele landet.

Bare i løpet av de to første månedene av årets amnesti ble det levert inn over 3.000 våpen, og politiet fortalte ifølge NRK om en topp i dagene før amnestiet gikk ut.

- Det har vært stor pågang. Spesielt de siste dagene har telefonen ringt nesten hele tiden, samtidig som det har kommet folk for å levere våpnene sine, fortalte Tom Leonardsen, våpenforvalter i Oslo politidistrikt.

Under de forrige amnestiene i 2003/2004 og 2008 fikk politiet inn henholdsvis 35.000 og 7.000 skytevåpen av forskjellig slag.

Hele Norges coronakart