DUELL: Det er ventet at opp mot 100 millioner mennesker vil se tv-duellen mellom Hillary Clinton (t.v.) og Donald Trump natt til tirsdag. For mange av seerne vil dette være eneste gangen de konsentrerer seg om presidentvalgkampen. Foto: NTB Scanpix
DUELL: Det er ventet at opp mot 100 millioner mennesker vil se tv-duellen mellom Hillary Clinton (t.v.) og Donald Trump natt til tirsdag. For mange av seerne vil dette være eneste gangen de konsentrerer seg om presidentvalgkampen. Foto: NTB ScanpixVis mer

90 avgjørende minutter

Duellen natt til tirsdag kan bli det viktigste øyeblikket i valgkampen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt kan det avgjøres. Valget i USA er nå så jevnt at selv en liten bevegelse i hvordan de avgjørende velgergruppene ser på Hillary Clinton og Donald Trump vil kunne avgjøre hvem av dem som blir verdens mektigste.

Og trolig vil ingen av dem igjen få muligheten til å snakke direkte til så mange velgere. Historisk er det som regel den første tv-debatten som oppnår de høyeste seertallene. Det er ventet at opp mot 100 millioner amerikanere vil benke seg foran en skjerm for å følge oppgjøret mellom to kandidater de misliker sterkt. Det 90 minutter lange politiske tungvekts-oppgjøret ligger an til å bli tidenes mest sette tv-debatt.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

- Det er gjerne mest oppmerksomhet rundt den første debatten. Det handler om nyhetens interesse, og det er første gang man får sett de to kandidatene mot hverandre i duell, sier Minerva-redaktør Jan Arild Snoen.

Ifølge New York Times anslår Clinton-kampanjen at for 60 prosent av seerne er dette øyeblikket første, og kanskje eneste, gang de konsentrerer seg fullt og helt om presidentvalget.

VALGET I USA: 8. november skal USAs 45. president velges. Dagbladet vil i samarbeid med Kjør Debatt gi deg alt om den spennende oppkjøringen. Podcasten finner du på dagbladet.no, iTunes og Acast. Video: Endre Vellene / Dagbladet. Podkasten finner du her: https://itun.es/no/GObbfb.c Vis mer

- Dette handler veldig mye om hvem som er inne i et godt driv. I det siste har Trump gjort det bra. Det er ekstremt viktig for Hillary å snu den tendensen og da er denne debatten muligheten hun har, sier Hans Olav Lahlum. Han er historiker og forfatter av en bok om amerikanske presidenter.

Uerfaren Trump

I større grad enn på veldig lenge er det stor forskjell på kandidatene. Hillary Clinton er en sindig, etablert og erfaren politiker. Hun representerer det etablerte.

Trump er uerfaren som politiker, uberegnelig og en motkraft mot det etablerte.

- Hillary vil fremstille Trump som uansvarlig og uerfaren. Han fremstiller henne som en representant for det bestående som må byttes ut.

Lahlum er mest spent på hvordan Trump vil framstå.

- Hillary vil være Hillary uansett. Det blir først og fremst spennende å se hvordan Trump takler dette. Han har vi aldri sett i en president-debatt. Vi så ham jo i debattene under primærvalgene, men det ver en helt annen situasjon med mange kandidater. Han gjorde det bedre enn mange ventet da.

Øver

Begge de to kandidatene har brukt helga til å forberede seg. Hillary Clinton sitter hjemme i huset og gjennomfører liksom-dueller der hennes nære medarbeider Phillipe Reines spiller Donald Trump.

Den ekte Donald Trump sitter i «Trump-tower» på Manhattan og øver på hvordan han skal svare på Hillarys anklager og forsøk på å avkle hans kunnskapshull. I motsetning til Clinton, har han i følge New York Times, ingen skuespiller å bryne seg på. Det er ventet at han øver på å holde seg til de store breie temaene som hvordan sikre grensene, og generelle betraktninger om hvor dårlig det går med USA.

- Hvilken variant av Trump vil vi få se? Det er lenge siden begge har vært i debatter. I den siste tida har han vært mer på manus, men det får han jo ikke samme anledning til nå. Så det blir spennende om han kommer med noen spreke utspill, sier Snoen.

KONTROVERSIELL: Presidentkandidat Donald Trump har de siste årene kommet med flere oppsiktsvekkende uttalelser. Her har vi samlet noen av dem. Video: Reuters / AP / CNN / Scanpix Vis mer

Skurken

Gjennom valgkampen har Trump jevnt og trutt omtalt Clinton som «skurken Hillary».

- Spørsmålet er om han tør å bruke det utrykket når hun er der. Det tviler jeg sterkt på, sier Snoen.

Trump vil tjene på å holde debatten på et overordnet nivå. Han har heller ikke noen tro på at velgerne klarer å henge med på detaljer.

- Trump har jo ikke noe godt grep om politiske detaljer. Så i en debatt kan han ikke være noen annen enn sitt eget jeg - en som snakker i store bokstaver og i veldig generelle vendinger, og i angrep på Clinton.

Hillary Clinton vil heller ikke tjene på en for detaljert debatt, selv om det er ventet at hun da vil få overtaket.


- Hennes utfordring er å ikke bli for detaljert. Hillary kommer også til å kjøre mye på personlighet og egnethet. Målinger viser at velgerne stoler mer på Trump - at han er mer ærlig. Spør du derimot om hvem som er bedre egnet som president så skårer Clinton betydelig høyere, sier Snoen.

Hun må velge om hun skal forsøke å forsterke sine sterkeste sider eller rette opp i sine svakeste.

- Det vanligste da er å gå for å forsterke sine sterke sider, sier Snoen.

Stoppeklokke

Formatet på debatten er strengt avklart og begge må forholde seg til stoppeklokker som skal sørge for at de får like mye taletid i hver av de seks bolkene på 15 minutter.

Det er varslet tre temaer, og hver av dem er svært breie:

  • Hvilken retning det går med USA
  • Økonomisk framgang
  • Sikkerhet

Følg debatten på db.no fra klokka 03.00