90 drept av to selvmordsbombere

Blodbadet fortsetter i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Også i dag steg svart tykk røyk til værs over Irak, som vitne om at nærmere hundre mennesker ble drept i ulike koordinerte bombeaksjoner.

To selvmordsbombere tok med seg 90 irakiske landsmenn i døden i et angrep rettet mot sjiamuslimske pilgrimer på vei til den hellige byen Kerbala, melder nyhetsbyrået AP.

Selvmordsangrepet kom dagen etter at amerikanske styrker opplevde den mest dødbringende dagen på over en måned. Ni amerikanske soldater døde i eksplosjoner i det nordlige Bagdad.

- Opprørerne flykter fra Bagdad

Dagens koordinerte bombeaksjon skjedde i hovedgaten i Hillah, omtrent 100 kilometer fra den irakiske hovedstaden, opplyser Muthana Khalid. Han sier til AP at minst 90 mennesker ble drept og flere enn 150 skadd.

APs kameramann på stedet forteller at selvmordsbomberne gikk til aksjon midt i en flokk av pilgrimer. Ambulanser og irakiske politimenn strømmet raskt til stedet, men det var ikke noe umiddelbart tegn til amerikanske styrker.

Titusenvis av pilgrimer er på vei til Kerbala for å markere slutten på en 40 dager lang sørgeperiode til minne om Profeten Muhammeds sønnesønn, som døde i et slag ved Kerbala. Høytiden er også kjent som Ashura.

Den tiltakende volden skjer etter at flere enn 90 000 amerikanske og irakiske soldater er blitt utplassert i Bagdad for å få stanset den sekteriske volden.

Foto: Scanpix/Reuters
Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

Mens volden i Bagdad minsker i takt med at soldater utplasseres, sier amerikanske militære kilder at opprørerne har flyktet fra hovedstaden til de omkringliggende områdene, hvor volden har tiltatt.

I Sadr City, Bagdads sjiamuslimske distrikt og hjem til 2,5 millioner av hovedstadens fattigste, såvel som tilhengere av den antiamerikanske religiøse lederen Muqtada al-Sadr, har 600 amerikanske soldater finkjemmet det nordvestlige området av Sadr City, banket på dører og lett i gjennom hus på jakt etter opprørere.

- Kroppsdeler og bøker lå strødd

Gårsdagen var «en veldig traumatisk dag» for amerikanerne. Ikke siden 7.februar da 11 soldater ble drept, har amerikanerne mistet så mange på en dag i Irak.

Begge gårsdagens angrep skjedde i sunnidominerte områder. En selvmordsbomber i bil forårsaket store skader i Bagdads tradisjonsrike og fredelige bokhandlerdistrikt. Minst 38 ble drept i dette angrepet.

- Papir fra bøkene fløt i lufta som løv sluppet fra et fly, sa en ansatt i Iraks helsedepartement, som jobber nær der bomben gikk av.

APs korrespondent forteller at «kroppsdeler og rester av bøkene lå strødd overalt».

Bombeangrepene blir sett på som et forsøk fra sunniopprørernes side til å kaste Irak og dens sjiadominerte regjering ut i et evigvarende blodbad.

Minst 3184 amerikanere er drept i Irak, siden invasjonen i Mars 2003. Tapstallene på irakisk side er usikre og omdiskuterte, men mellom 50 000-60 000 irakere skal være drept i løpet av samme periode.

SKADD: Minst 150 mennesker ble skadd av selvmordbomberne.