90 elever bortført i Nepal

Forsvunnet i fem dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bortføringen av de nitti skoleeleveme skjedde i forrige uke, men ble først kjent nå, melder nyhetsbyrået AP. Elevene var på Nepal Rastriya High School i den avsidesliggende fjellandsbyen Paudiamrai i Nepal da angrepet skjedde.

Paudiamrai ligger 30 mil vest for hovedstaden Katmandu. Niende- og tiendeklassingene ble hentet ut av klasserommene sine av opprørere og forsvant i skogen. Det er verken politi eller baser for soldater i nærheten av området, der opprørerne har mye makt.

Bruker barna

Det har kommet flere rapporter om at de kommunistiske opprørerne har gått inn på skoler og tatt med seg barn. 15. juni ble 250 barn bortført fra skolen. Tre dager senere dukket de opp igjen. I mellomtiden hadde de blitt indoktrinert av geriljasoldatene.

- Vi har fått mange meldinger om elever som blir bortført av maoistene denne måneden, sier Durga Pokhrel, som er hærens administrator i området.

Studentene har nå vært borte i fem dager. Bortføringene bekymrer myndighetene sterkt.

Opprørerne dyrker Maos teorier og har kjempet mot monarkiet i Nepal siden 1996. Målet er en kommunistisk stat. Rundt 12 000 sivile er drept i kampene mellom regjeringsstyrker og opprørere.

Advarer turister

DEMONSTRASJON 17. juni: Motstanderne av kongedømmet roper slagord og demonstrerer for å få kong Gyanendra til å innføre demokrati. Samtidig bortfører opprørerne uskyldige barn for å få mer makt. Foto: SCANPIX
DEMONSTRASJON 17. juni: Motstanderne av kongedømmet roper slagord og demonstrerer for å få kong Gyanendra til å innføre demokrati. Samtidig bortfører opprørerne uskyldige barn for å få mer makt. Foto: SCANPIX Vis mer

Utenriksdepartementet advarer nordmenn mot å reise i området hvis det ikke er nødvendig. De som allerede er i Nepal, bes om å holde kontakt med ambassaden.

Også amerikansk UD advarer sine innbyggere på hjemmesidene sine mot å reise til Nepal. Bakgrunnen er at amerikanske turister kan være spesielt utsatt.