Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

90 hevder seg sex-overfalt på nyttårsaften. Kölns ordfører ber kvinner oppføre seg

Uttalelsene skaper harme.

Kvinner samlet seg tirsdag til demonstrasjon i Köln i protest mot både overgrep og rasisme. Foto: EPA / NTB Scanpix
Kvinner samlet seg tirsdag til demonstrasjon i Köln i protest mot både overgrep og rasisme. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinner må være påpasselige med hvordan de oppfører seg for å unngå framtidige overgrep, uttaler Kölns ordfører Henriette Reker etter at 90 kvinner sier de ble utsatt for seksuelle overgrep fra rundt 1000 menn nyttårsaften.

Ordfører Henriette Reker ber byens kvinner om å holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede, om å holde seg i grupper og om å be forbipasserende gripe inne eller hjelpe som vitner hvis noe skulle skje.

Disse rådene for hvordan unge kvinner og jenter bør oppføre seg er utarbeidet for å unngå at noe skjer med dem, forklarer Reker ifølge The Telegraph.

- Korrekt oppførsel Oppfordringen kommer etter at hun tirsdag holdt et hastemøte med politiet for å diskutere hvordan man kan best håndtere situasjonen. Politiet har mottatt meldinger fra mer enn 90 kvinner som sier de ble utsatt for seksuelle overgrep nyttårsaften.

En kvinne har også anmeldt at hun ble voldtatt. De fleste tilfellene skjedde rundt byens togstasjon og katedral, og rundt 1000 menn «av arabisk eller nordafrikansk opprinnelse» sto bak overgrepene, ifølge kvinnene.

Reker slår fast at det ikke bare er tyske kvinner som bør innrette seg. Folk som kommer fra «andre kulturer» må læres opp i korrekt oppførsel for å lære forskjell på gledelig oppførsel og seksuell atferd, mener hun.

- Fulle og nysgjerrige - Plutselig følte jeg en hånd på baken min, så på brystene. Jeg ble klådd på overalt, det var skrekkelig, forteller 28 år gamle Katja L, som var utenfor togstasjonsområdet i byen.

- Det var forferdelige! Selv om jeg ropte og fektet fortsatte de, forteller hun.

En annen kvinne i 30-årene forteller også at hun ble befølt av en gruppe menn med arabisk utseende.

- De virket ikke aggressive, de virket mer nysgjerrige - og litt fulle, sier hun. Men jeg ble rasende, legger hun til.

Rekel får gjennomgå Rekers uttalelser vekker harme på Twitter. Under emneknaggen #EineArmlaenge (en armlengde) får hun gjennomgå for å be kvinner holde seg på en armlengdes avstand fra fremmede på gaten, og holde seg i grupper.

Reker ble internasjonalt kjent i oktober i fjor etter at hun ble knivstukket under en valgkampanje, angivelig på grunn av sitt flyktningvennlige ståsted. Hennes kritikere mener hun må slutte med å legge skylden på ofrene og i stedet trå til for å bedre sikkerheten og bringe de antatte overgriperne for retten.

Alle på frifot Statsminister Angela Merkel ber om grundig etterforskning av det hun kaller «motbydelige» angrep, og forventer at Reker tar grep.

- Alt må gjøres for å finne så mange av overgriperne som mulig, så fort som mulig, uansett hvilken opprinnelse og bakgrunn de har, sier Merkels talsmann Steffen Seibert.

Men Kölns politisjef Wolfgang Albers sier at ingen er blitt pågrepet så langt.

Saken får ingen konsekvenser for gjerningsmennene, skriver Der Spiegel onsdag.

- Menn som står bak de angivelige overgrepene, har lite å frykte, for politiet mangler ressurser, det finnes ingen videobevis eller andre konkrete bevis som vil holde i en rettssal, uttaler leder Rainer Wendt i det tyske politiets fagforening DPoIG (Deutsche Polizei-Gewerkschaft).

I Hamburg og Stuttgart melder politiet om lignende hendelser under nyttårsfeiringen, men i langt mindre omfang enn i Köln.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media