Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

90 minutter Gro til millioner av japanere

Ikke så skiftende som den britiske eks-statsminister Margaret Thatcher kan være mellom de harde og de feminine sidene sine, sier den japanske stjernereporteren Hatsuhisa Takashima om vår egen Gro Harlem Brundtland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom et halvannen times TV-program vil han nå vise Gro fram som et eksempel til etterfølgelse for Japan.

- Hva kvinner og likestilling angår, tror jeg det er absolutt mest å lære av Norge, sier Takashima til NTB.

Etter å ha vært utenrikskorrespondent i både London og Washington, ankermann for japansk rikskringkastings nyhetssendinger, og til sammen fått mer enn 30 års reporter-erfaring på baken, er han bedt om å lage en spesiell programserie for Nippon Hoso Kyokai (NHK) - Japans største kringkastingsselskap.

Hver måned skal han ha et langt intervju med en av de mest prominente personene i verden, hvor deres budskap for det 21. århundret kan nå 10 millioner husstander via satellitt.

Påvirkning

Gro er tredjemann ut. «Kvinnehistorie og miljø i det 20. århundre» er den foreløpige tittelen på programmet, som skal sendes 15. juni. Gjennom Harlem Brundtlands personlige historie vil programleder Takashima presentere en visjon for det 21. århundre.

Gros ektemann Arne Olav er også med i programmet - mest for å illustrere samarbeidsvilje, sier Takashima og viser til at det i Japan er veldig få menn som frivillig samarbeider om barneoppdragelsen.

Godt kjent

Gro ble valgt blant annet fordi hun er godt kjent blant japanere, spesielt gjennom Brundtland-kommisjonen og verdenskongressen for kvinner.

Gro sier hun har registrert at det er stor interesse for Norge i Japan, og for kvinneregjeringen fra 1986. Det preget programmets innretning, og det var noe av det intervjueren var mest opptatt av, sier hun.

IKKE GLEMT: Gro Harlem Brundtland - med ektemannen Arne Olav ... intervjuet for japansk TV hjemme på terrassen på Bygdøy i Oslo ...