MAFIA: Politi i Tyskland, Italia, Nederland og Belgia deltar i en storaksjon mot den italienske 'Ndrangheta-mafiaen onsdag. Video: AP via NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

'Ndrangheta-mafiaen

90 personer arrestert i storaksjon mot italiensk mafia

I tillegg er det beslaglagt verdier til 116 millioner kroner og 140 kilo narkotika i aksjonen.

Politi i Tyskland, Italia, Nederland og Belgia deltok onsdag i en storaksjon mot den italienske 'Ndrangheta-mafiaen.

I de fire landene ble totalt 90 medlemmer arrestert etter at over 100 steder ble gjennomsøkt, opplyser Eurojust på en pressekonferanse onsdag formiddag.

I tillegg ble det beslaglagt verdier til rundt 2 millioner euro og 140 kilo narkotika, blant annet kokain og ecstasy piller i Nederland. Det tilsvarer omtrent 116 millioner norske kroner.

Dagens aksjon, under kodenavnet Pollino, er resultat av en omfattende felles etterforskning som startet i 2016 og som er koordinert på europeisk nivå av EUs justisorgan Eurojust.

Pizzarestauranter

Blant annet ble flere pizzarestauranter gjennomsøkt.

- Gjennom etterforskningen fant vi to pizzarestauranter som ble brukt til mafiavirksomhet i Nederland. Det ble klart at de har sammenheng med 'Ndrangheta-mafiaen. Restaurantene viste seg å være steder hvor mafiaen møtte hverandre, sier Bert Langerak i JIT i Nederland.

Visepresidenten i Eurojust, Filippo Spiezia, betegnet aksjonen som vellykket.

- Jeg vil takke alle som har bidratt i aksjonen, og synes samarbeidet har vært en avgjørende faktor.

Kokainsmugling, hvitvasking, bestikkelser og vold

Tidligere i dag skrev EUs justisorgan Eurojust i en pressemelding at 'Ndrangheta er involvert i kokainsmugling, hvitvasking, bestikkelser og vold.

Aksjonen i dag skjedde etter at 46 personer fra mafiaen «Costra nostra» ble arrestert i Palermo i Italia i går.

- De siste årene har 'Ndrangheta-mafiaen ofte blitt omtalt som den mektigste og rikeste av de italienske mafiaorganisasjonene fordi den opererer mer som et gobalt selskap enn en lokal mafia, forteller Simen Ekern, journalist og sakprosaforfatter, til Dagbladet.

Razzia onsdag morgen

I morgentimene holdt politiet i det fire landene en aksjon mot antatte medlemmer av 'Ndrangheta-mafiaen. Flere hundre politifolk ble satt inn, ifølge avisa Blid.

Ndrangheta-mafiaen, har sin opprinnelse i Calabria i Sør-Italia, og er regnet som den mektigste mafiaorganisasjonen i Italia. Politiet har tidligere uttalt at den dominerer narkotikasmuglingen til Europa.

Under pressekonferansen var representanter fra de fire landene, samt Eurojust og Europol til stede.

Videre onsdag i Tyskland har BKA varslet flere detaljer klokken 15.

Dagbladet kommer med mer.