Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

90 prosent sier ja til et selvstendig Catalonia

9 av 10 vil at Catalonia skal løsrive seg fra Spania og bli en selvstendig republikk.

NY STAT? 90 prosent av de som stemte under folkeavstemningen i Catalonia søndag vil at regionen skal bli en egen stat. Foto: Reuters / NTB Scanpix
NY STAT? 90 prosent av de som stemte under folkeavstemningen i Catalonia søndag vil at regionen skal bli en egen stat. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En talsmann for regionsmyndighetene i Catalonia sier på en pressekonferanse søndag kveld at 90 prosent av de 2,26 millioner personene som stemte vil at Catalonia skal bli en selvstendig stat, skriver Sky News.

Fortsatt gjenstår det rundt 15 00 stemmer å telle, melder AP.

BANK: Politiet i Spania har gjentatte ganger brukt vold mot katalanske demonstranter søndag. Ifølge regionale myndigheter skal 337 mennesker ha blitt skadet av det nasjonale politiet. Video: Toni Segovia / Marc Tardiu / CNN Vis mer

Kø ved lokalene

Mange velgere sov i og utenfor valglokalene natt til søndag for at politiet ikke skulle stenge skolene som ble brukt. Okkupantene fikk frist til å forlate valglokalene klokka 6 søndag morgen, men allerede klokka 5 stilte folk seg i kø for å stemme.

5,6 millioner katalanere kunne stemme under søndagens valg. Det betyr at 42 prosent av de stemmeberettigede stemte, skriver Reuters. Det er en økning på fem prosent siden forrige folkeavstemning i 2013.

- Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggerne av Catalonia vunnet retten til en selvstendig stat i form av en republikk, sa katalanernes president Carles Puigdemont i en TV-sendt tale etter at valglokalene var stengt søndag.

Brukte vold

Den spanske regjeringen har erklært folkeavstemningen er ulovlig, og mener den er en hån mot demokratiet. Statsminister Mariano Rajoy hevder at en folkeavstemning ikke har funnet sted.

Over 800 personer har blitt skadd i sammenstøt med politiet i Spania.

Videoer fra sammenstøtene viser at politiet går løs på velgerne, mens brannmenn forsøker å beskytte velgerne fra politibetjentene. Politiet går seinere løs på brannmennene.

Ulovlig

Ifølge nyhetsbyrået AP skal spansk politi ha kommet seg inn i valglokalene med makt. De klippet låser og knuste glass, før de beslagla stemmeurner og valgsedler ved en rekke valglokaler i Catalonia.

Statsminister Mariano Rajoy fastholder at folkeavstemningen var ulovlig og at Spania ikke har noen ting å beklage.

Katalanernes president Carles Puigdemont mener at regionen har vunnet retten til en selvstendig stat etter søndagens folkeavstemning.

Fordømmer politivolden

Puigdemont sa søndag at han kommer til å be EU granske anklagene om brudd på menneskerettighetene som følge av myndighetenes direktiver til politiet under folkeavstemningen.

- De kan ikke lenger se den andre veien, slo han fast.

Han får også støtte fra Venezuelas president Nicolás Maduro som fordømmer politivolden.

I sin ukentlige TV-sending sa Maduro at det spanske politiet har gjennomført en brutal undertrykkelse av potensielle velgere, og at statsminister Mariano Rajoy må svare for det som skjedde.

VOLD: Spansk politi bruker fysisk makt for å fjerne katalanske demonstranter fra stemmelokaler i Spania søndag. Video: CNN / Minister of Justice / Catalan Government Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!