900 irakiske leger i Storbritannia

Britene varsler strengere bakgrunnsjekking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seks av de arresterte etter terrorangrepene mot London og Glasgow var rekruttert til Storbritannia som helsepersonell via Britain\'s National Health Service (NHS).

Nå viser det seg at NHS har rekruttert 22 000 utenlandske leger de siste tre årene, inkludert 900 fra Irak, melder Christian Science Monitor.

Dette har utelukkende vært arbeidsinnvandring.

Vil sjekke utenlandske leger bedre

Britenes ferske statsminister Gordon Brown har allerede gått ut og sagt at de vil utvide bakgrunnssjekkingen av høyt kvalifiserte arbeidsinnvandrere. Etter terrorangrepene 7. juli 2005 i London, har britiske myndigheter konsentrert etterretningen mot lignende grupper. De nye angrepene er derfor en helt ny utfordring for etterretningstjenesten.

- Dette betyr at utfordringene for etterretningstjenesten er mer sammensatt enn man hadde trodd, sier MJ Gohel, en London-basert terroristekspert, til CS Monitor.

- Vi blir utfordret fra hardbarka al-Qaida-personer, fra landets egen befolkning og nå - kan det se ut til - fra arbeidsinnvandrere i anerkjente jobber som enten er blitt rekruttert hit eller som kommer hit for å handle, sier Gohel.

Legen Mohammed Asha (26), kona Marwa Dana (27), den Bagdad-utdannede legen Bilal Abdulla (27) og en annen lege (26) sitter nå i celler under jorda på Storbritannias fremste høysikkerhetspolitistasjon Paddington Green i London.

TERROR: Denne brennende bilen ble kjørt inn i flyplassen i Glasgow. FOTO: EPA/Scanpix
TERROR: Denne brennende bilen ble kjørt inn i flyplassen i Glasgow. FOTO: EPA/Scanpix Vis mer

Skrøt før bombene

Tidligere denne uka ble det kjent at al-Qaida-leder skrøt før de mislykkede bombene at terroristgruppa han tilhører hadde planer om å angripe mål i Storbritannia. Advarselen ble overlevert til Canon Andrew White, som leder St. George-kirken i Baghdad i midten av april.

«De som leger dere, vil drepe dere,» lød advarselen.

Ifølge CS Monitor regner den britiske etterretningstjenesten med at omtrent 2000 personer i Storbritannia på en eller annen måte er involvert i terrorist-aktiviteter. Det tallet vil trolig bli oppjustert nå.

- Det faktum at disse personene er leger har sjokkert samfunnet, fordi de er sett på som høyerestående medlemmer i samfunnet vårt, sier Katherine Baskerville, en sikkerhetsanalytiker i London-selskapet Exclusive Analysis.

HJERNEN BAK ATTENTAT-FORSØKET: Mohammed Jamil Abdelkader Asha jobbet som kirurg ved et britisk sykehus. Han er opprinnelig jordaner av palestinsk opprinnelse.
TATT I AUSTRALIA: Den indiske legen Mohammed Haneef (27) skal ha arbeidet ved et sykehus sammen med flere av de arresterte bombemistenkte legene i England.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer