Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

900 syriske flyktninger berget fra lasteskip ved Italia

Var på kollisjonskurs med kysten.

PÅ KOLLISJONSKURS: 900 syriske flykninger, men ingen besetningsmedlemmer, var om bord skipet utenfor kysten av Italia. Foto: EPA / DIETMAR HASENPUSCH / NTB SCANPIX
PÅ KOLLISJONSKURS: 900 syriske flykninger, men ingen besetningsmedlemmer, var om bord skipet utenfor kysten av Italia. Foto: EPA / DIETMAR HASENPUSCH / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny katastrofe ble avverget da en lastebåt som var på kollisjonskurs med Italias kyst, ble stanset, ifølge kystvakten. Om bord var 900 syriske flyktninger, men intet mannskap.

Fire migranter ble funnet døde på lasteskipet som ble tauet inn til Italia da mannskapet tilsynelatende forlot det i gresk farvann, ifølge Røde Kors.

Den italienske marinen tok natt til onsdag kontroll over fartøyet. Kystvakten kunne onsdag formiddag fortelle at det store frakteskipets motor hadde blitt låst, med roret i en kurs som ville ha ført skipet rett inn mot kysten av Puglia, på Italias hæl.

Det Moldova-registrerte skipet Blue Sky M befant seg i nærheten av den greske øya Korfu da det sendte ut nødsignal tirsdag.

- Gikk aldri om bord Nødsignalet ble først tolket som at det befant seg væpnede menn om bord. Den italienske og greske kystvakten rykket ut med en marinefregatt, et helikopter og to patruljebåter til skipet.

Men inspeksjonen viste seg å være noe flyktig. En person i den greske kystvakten forteller at de aldri gikk om bord i båten i første omgang.

- Kystvakten kontaktet kapteinen, som sa at det ikke var noen problemer om bord. En gresk fregatt fulgte deretter skipet helt til det nådde internasjonalt farvann, sier kilden til AFP.

Skipet fikk derfor fortsette med kurs for den italienske havnebyen Gallipoli. Den italienske kystvakten, som allerede er hardt presset på grunn av brannen i ferja Norman Atlantic, sendte to helikoptre da den innså at en katastrofe var i ferd med å skje.

«Massakre» avverget Seks mannskaper fra kystvakten gikk om bord på fartøyet, og etter noen hektiske øyeblikk på brua, lyktes de i å låse opp motorene og få båten under kontroll bare fem mil fra kysten.

- Det var en skikkelig kamp mot klokka, sier kystvaktens talsmann Filippo Marini.

På sin offisielle Twitter-konto erklærte kystvakten at en «massakre» hadde blitt avverget.

Om bord på skipet fant de over 900 båtflyktninger, de fleste av dem fra Syria. Blant dem var en høygravid kvinne, hvis vann gikk under dramaet. Flyktningene ble sendt til Gallipoli, mens italienske myndigheter etterforsker saken.

Mistenker menneskesmuglere De mistenker at skipet var bemannet av menneskesmuglere da det ble inspisert tirsdag. Mannskapet rømte trolig deretter skipet, slik de ofte gjør fordi de vet at deres menneskelige last kommer til å bli plukket opp av marine- eller handelsskip. En mann som mistenkes for å være involvert i menneskesmuglingen, ble pågrepet etter at båten ankom Gallipoli onsdag.

Over 170.000 mennesker har i løpet av året forsøkt å ta seg sjøveien fra Nord-Afrika til Italia, og bare i romjulen er 2.300 båtflyktninger plukket opp.

Over halvparten av båtflyktningene har kommet fra Syria og Eritrea. (©NTB)

Lik Dagbladet på Facebook
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media