KJEMPER MOT FLAMMENE: Brannmannskaper arbeider med å slukke en av skogbrannene som har rammet byen Calistoga i California fredag. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpix
KJEMPER MOT FLAMMENE: Brannmannskaper arbeider med å slukke en av skogbrannene som har rammet byen Calistoga i California fredag. Foto: Jae C. Hong / AP / NTB scanpixVis mer

9000 brannmenn kjemper mot de dødeligste skogbrannene i Californias historie

Minst 35 har mistet livet i de ødeleggende skogbrannene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall omkomne øker til 35 mens letingen pågår etter savnede i de voldsomme skogbrannene som fortsatt herjer i California, ifølge AP.

Flertallet av dem som er funnet døde så langt er eldre, men også en 14 år gammel gutt er bekreftet omkommet.

90 000 evakuert

Brannmyndighetene i delstaten opplyser at 5.700 boliger og forretningsbygg blitt ødelagt. Hele 90.000 mennesker har måttet evakuere hjemmene sine. Samtidig er flere hundre mennesker savnet.

Alt dette gjør skogbrannene til de dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie.

Hele nabolag er lagt i aske.

- Vi har alle lidd traumer her, og det kommer til å ta lang tid å komme seg etter denne hendelsen, sier ordføreren i Santa Cruz, Chris Coursey til Washington Post.

Brannmannskaper bekrefter at de har begynt å få noe kontroll over ilden, men er bekymret over at vindstyrken øker i området.

- Vi er ikke ute av denne krisesituasjonen, ikke på langt nær, sier lederen i Californias beredskapstjeneste, Mark Ghilarducci.

- Men vi ser noe framgang i områder brannen har berørt. Vi skal klare å stoppe brannene, fortsetter han.

9000 brannmenn

Delstatens brannsjef Ken Pimlott sier at over 9.000 brannmenn kjemper mot 17 store branner. Han bekrefter også at de har klart å få kontroll på tre branner, og er nær ved å få kontroll på flere.

Men han legger til at vinden kan skape problemer ettersom det er ventet at vindstyrken vil 20 meter i sekundet natt til lørdag lokal tid.

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

Brannsjefen legger til at det kan ta uker før de har funnet ut hva som forårsaket skogbrannene, som er de dødeligste og mest ødeleggende i Californias historie.

Tidligere denne uka sa brannvesenet at årsaken til brannene kan være alt fra en sigarett, en kraftlinje eller å starte en motorsag.

- Hver gnist kan starte en brann, sa Ken Pimlott i brannvesenet.

Dødstallene ventet å øke

Området som er hardest rammet er Sonoma, nord for San Francisco. Der er 19 personer bekreftet døde, men 256 er fremdeles savnet.

Myndighetene sier at dødstallene er ventet å øke og i Sonoma har politibetjenter begynt den tunge jobben med å se etter døde.

Ifølge talsperson for Sonoma er det så langt uklart hvorfor ofrene ikke klarte å unnslippe fra flammene, men noen var avhengig av hjelp.

- Eldre personer har problemer med å bevege og er bundet til rullestolen. De har ikke tilgang til bil. Vi snakket i telefon da brannen pågikk. Folk trengte skyss. De trengte skyss for å komme seg ut av de obligatoriske evakueringssonene, sier talsmann Scott Alsonso.

Selv om tallet på antall savnede fremdeles er høyt, betyr ikke det at personene har dødd i brannen. Noen kan ha blitt funnet uten at myndighetene har fått vite om det ennå, og andre kan være rammet av strømbrudd og brutte telefonlinjer.

Hoteller og tilfluktssteder er nå fylt opp av familier som spør seg om når de kan dra hjem, om de i det hele tatt har et hjem å dra tilbake til.

Oktober er kjent for å være den mest utsatte tiden på året for skogbranner i California. Ifølge en kilde i brannvesenet har området i år vært rammet av 1.500 flere skogbranner enn i fjor.

(Dagbladet/NTB)