DREPT:  Miljøaktivisten Chut Wutty fra Kambodsja ble skutt og drept i 2012. Han er en av i alt 908 aktivister som har blitt drept i løpet av en tiårsperiode. Foto: AP Photo/The Cambodian Center for Human Rights
DREPT: Miljøaktivisten Chut Wutty fra Kambodsja ble skutt og drept i 2012. Han er en av i alt 908 aktivister som har blitt drept i løpet av en tiårsperiode. Foto: AP Photo/The Cambodian Center for Human RightsVis mer

908 miljøaktivister drept. Bare ti gjerningsmenn har blitt dømt

Ifølge en fersk rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Global Witness ga tirsdag ut en rapport som tar for seg drap på miljøaktivister verden over. Og det er dystre tall som legges fram:

908 miljøaktivister har blitt drept de siste ti årene. Bare ti gjerningsmenn har blitt dømt for drapene.

- Mange av de som er truet er helt vanlige mennesker som er motstandere av landran, gruvedrift og industriell tømmerhogst, og er ofte blitt drevet fra sine hjem som følge av miljøødeleggelser, står det å lese i rapporten.

- Alarmerende Det er et stadig økende antall miljøforkjempere som blir drept. I 2012 ble tre ganger så mange aktivister drept som i 2002. Mørketallene er trolig store, da det er nær sagt umulig å dokumentere slike drap i en rekke afrikanske og asiatiske land, ifølge rapporten.

- Rapporten er alarmerende, men det er trolig bare toppen av isfjellet, for det er vanskelig å få tak i og få bekreftet denne typen informasjon. Det vies altfor lite oppmerksomhet til dette internasjonalt, sier Oliver Courtney i Global Witness.

Chut Wutty fra Kambodsja var en av de 908 som døde som følge av sitt engasjement for miljøet. Han var sjef for «The Natural Resource Protection Group», en ikke-statlig organisasjon som jobber mot ødeleggelsen av skog i landet. Wutty etterforsket ulovlig avskoging da han ble skutt og drept i april 2012.

Fri mann Myndighetene i Kambodsja fastslo først at Wutty hadde blitt drept av en mann tilhørende militærpolitiet, men siktet deretter en sikkerhetsvakt for tømmerselskapet Timbergreen for drapet.

Han ble dømt til to års fengsel for uaktsomt drap, men 18 måneder av straffen ble opphevet, uten at retten ga noen begrunnelse.

 Sikkerhetsvakten var dermed en fri mann etter bare få uker, ifølge Global Witness.