91-åring holdt i årevis foredrag om tida som Auschwitz-fange. Alt var løgn

Ble avslørt av historielærer.

«ARBEID GJØR DEG FRI»: «Arbeid gjør deg fri», står det på skiltet over hovedinngangen til Auschwitz, som i dag er et minnested og museum. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Scanpix
«ARBEID GJØR DEG FRI»: «Arbeid gjør deg fri», står det på skiltet over hovedinngangen til Auschwitz, som i dag er et minnested og museum. Foto: Czarek Sokolowski / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 91-årig amerikansk mann som i årevis har holdt foredrag om tida da han var fange i utryddelsesleiren Auschwitz, har innrømmet å ha diktet opp det hele, melder nyhetsbyrået AP.

Leserbrev

91-åringen, Joseph Hirt fra Adamstown i Pennsylvania, har selv skrevet et brev til lokalavisa LNP og forklart at han utviste dårlig dømmekraft i sitt forsøk på å formidle nazistenes grusomheter, og beklager bedraget.

- Jeg var ikke fange der. Jeg prøvde ikke å forminske eller overskygge hendelsene som faktisk fant sted der, ved feilaktig å hevde at jeg var personlig involvert, skriver han.

Hirt har fortalt at han på ett tidspunkt rømte fra leiren. Men historielærer Andrew Reid fra New York, som deltok på ett av 91-åringens foredrag sammen med elevene sine, ble mistenksom da en rekke av påstandene i historien ikke stemte overens med virkeligheten.

Reid innledet sin egen etterforskning, som resulterte i et 25-siders brev som han sendte til pressen og aktører som har benyttet seg av Hirts tjenester.

- De spredte hans feilaktige påstander til et enda større publikum, sier læreren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer