Lavere enn ventet:  AKU-ledigheten i Norge kom inn 0,2 prosent under analytikernes forventinger.  Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
Lavere enn ventet: AKU-ledigheten i Norge kom inn 0,2 prosent under analytikernes forventinger. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer

91.000 arbeidsledige - tallene overrasker positivt

91.000 var arbeidsledige ved utgangen av mars, viser ferske tall fra SSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ifølge sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkingen (AKU) var antallet arbeidsledige ned med 9.000 personer til 91.000 fra desember 2013 til mars 2014, opplyser SSB.

Det gir en AKU-ledighet på 3,3 prosent, noe som var bedre enn analytikernes forventninger om 3,5 prosent ledighet.

- Både vi og konsensus hadde ventet uendret ledighet på 3,5%. AKU-tallene er notorisk volatile, og utviklingen i sysselsettingen i løpet av 1. kvartal ble betydelig undervurdert i AKU undersøkelsen i forhold til nasjonale tall. Vi mistenker derfor at økningen i arbeidsstyrken og sysselsettingen i mars, som kommer etter tre måneder på rad med nedadgående bevegelse, fanger opp effekter fra altfor lave nivåer, skriver Kari Due-Andersen i Handelsbanken Capital Markets etter tallfremleggelsen.

Arbeidsledigheten var ned 0,3 prosent i forhold til forrige ikke-overlappende tremånedersperiode.

Dette oppgis av SSB å være innenfor feilmarginen, og siden 2012 har ledigheten da også ligget og svingt i dette området.

Flere sysselsatte De ferske AKU-tallene viser også at det var 6.000 flere sysselsatte i mars enn i desember.

Tallet på sysselsette har bare variert innenfor feilmarginen siden høsten 2013. I dette halvåret har trenden vært en økning i tatlet på sysselsette blant de i alderen 25-74 år og små endringer eller nedgang blant de under 25 år, skriver SSB.

De 2.629.000 sysselsatte i mars utgjorde 68,6 prosent av befolkningen i alderen 15-74 år, uendret fra mars og desember 2013.

Arbeidsløse i Europa I Danmark utgjorde de arbeidsløse 6,5 prosent av arbeidsstyrken i mars 2014, ned 0,6 prosentpoeng fra desember 2013. I Sverige gikk arbeidsledigheten opp med 0,1 prosentpoeng i samme periode, til 8,1 prosentpoeng i mars. I EU15 var arbeidsledigheten på 10,8 prosent i mars, ned 0,1 prosentpoeng fra desember 2013.


Her finner du tallene bak grafen som blant annet viser at det var 91.000 arbeidsledige i mars.

Sterkere krone Norges Bank anslår en AKU-ledighet på 3,75 prosent for 2014.

- Utviklingen så langt i år indikerer at ledigheten kan bli lavere enn sentralbanken ser for seg. Isolert sett trekker det i retning av en noe høyere rentebane i juni, mener DNB Markets.
 
Kronen styrket seg umiddelbart med to øre mot euro etter tallene. EURNOK gikk fra 8,1380 rett før tallene til 8,1185 like etter.

Siste notering er 8,1203.

Forskjellen på AKU-tall og NAV-tall SSB publiserer en statistikk over registrerte arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak som blir utarbeidet på grunnlag av NAV sitt arbeidssøkerregister (ARENA). Arbeidsledige, slik AKU måler de, må ikke forveksles med de registrerte arbeidslledige.

AKU-tallene inkluderer også arbeidsledige som ikke registrerer seg hos NAV, og noen av de som går på arbeidsmarkedtiltak.

AKU dekker bare de som er registrerte som bosatte i folkeregisteret. Personar som arbeider i Norge uten å vere bosatt her, eller som regner med å være bosatt i mindre enn seks månader, er derfor heller ikke med i AKU-tallene.

Flere nyheter Økonomer: Slik blir AKU-ledigheten
Her er det mest attraktivt å jobbe
Flere unge tar «blå» utdanning