USA rørt til tårer av vitnesbyrdet til dødssyk helt fra 9/11-terroren

9/11-heltene dør én etter én: - Jeg er rasende

Snart like mange døde av senskader som de som døde i selve terrorangrepet i 2001. Én av dem døde så seint som i går.

RØRT TIL TÅRER: Et milliardfond for ofrene etter terroren i USA den 11. september 2001 var nesten tom for penger da den kreftsyke, pensjonerte politimannen Luis Alvarez vitnet for kongressen den 11. juni. I går døde Alvarez av kreft. Video: AP Vis mer

Nesten 3000 mistet livet under terroraksjonene mot USA den 11. september 2001, hvor Pentagon og New Yorks berømte tvillingtårn ble angrepet av kaprede fly.

Nå er tallet på døde blant dem som pustet inn gift i tida etter terrorangrepet ifølge eksperter i ferd med å passere tallet på drepte i selve terrorangrepet.

Det skriver nyhetsnettstedet Vox og dessuten BBC.

Blant disse er flere titalls tusen såkalte «first responders» som politi, frivillige og brannmannskaper.

DØDELIGSTE TERRORANGREPET I AMERIKANSK HISTORIE: I år er det 18 år siden fire fly ble kapret av al-Qaida-terrorister i angrepet 11. september 2001. Det ble det dødeligste terrorangrepet i amerikansk historie. 2.997 mennesker mistet livet og tusenvis ble skadd. Fortsatt lider og dør folk av seinskader. Foto: NTB Scanpix
DØDELIGSTE TERRORANGREPET I AMERIKANSK HISTORIE: I år er det 18 år siden fire fly ble kapret av al-Qaida-terrorister i angrepet 11. september 2001. Det ble det dødeligste terrorangrepet i amerikansk historie. 2.997 mennesker mistet livet og tusenvis ble skadd. Fortsatt lider og dør folk av seinskader. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- De første heltene

Nylig vant familiene deres en stor seier, da komikeren og den tidligere TV-stjerna Jon Stewart og hans medspillere blant gjenlevende helter fra 2001, fikk gjennomslag i en kongresskomité.

Komiteen gikk inn for at hjelpefondet Victim Compensation Fund (VCF), som er i ferd med å gå tom for penger, skal tilføres nye midler. Fondet skal hjelpe ofrene og deres familier med blant annet utgifter til helsehjelp.

FAR TIL AVDØD HELT: Joe Zadroga (t.v.) er far til mannen som ga navn til loven om hjelpefondet VCF da det ble gjenopplivet i 2010. Her er han sammen med komiker og tidligere TV-stjerna Jon Stewart, som i mange år har kjempet for ofrene fra terrorangrepene på USA i 2001. Foto: NTB Scanpix/Jim WATSON/AFP
FAR TIL AVDØD HELT: Joe Zadroga (t.v.) er far til mannen som ga navn til loven om hjelpefondet VCF da det ble gjenopplivet i 2010. Her er han sammen med komiker og tidligere TV-stjerna Jon Stewart, som i mange år har kjempet for ofrene fra terrorangrepene på USA i 2001. Foto: NTB Scanpix/Jim WATSON/AFP Vis mer

- Jeg er rasende på vegne av dem, sa Stewart nylig.

- Dette er de første heltene og veteranene og ofrene for den store krigen mot terror for billioner av dollar.

Nå gjenstår kampen for å få gjennomslag i et samlet Representantenes hus og i Senatet.

Men mange av heltene er allerede døde.

Døde av lungesykdom

En som døde tidlig, var New York-politimannen som ga navn til loven «James Zadroga 9/11 Health and Compensation Act», da hjelpefondet VCF ble gjenopplivet i 2010.

Zadroga døde 34 år gammel i 2006, av en lungesykdom han pådro seg etter å ha vært i kontakt med giftige kjemikalier i området rundt «Ground Zero» hvor tvillingtårnene sto.

I januar 2006 fant faren Joe sønnen død på soverommet, avmagret av sykdommen, fortalte CBS i en artikkel måneden etter.

Da var «minst et dusin» av dem som deltok i redningsarbeidet ifølge CBS døde, på grunn av den giftige cocktailen de pustet inn.

Det skulle bli mange flere.

Av mer enn 70 000 innrullerte i helseprogrammet «World Trade Center Health Program» er 705 i dag døde av sykdommer i svelg og pustekanaler, mens 600 er døde av kreft, skriver Vox.

Det skyldes giftige stoffer de pustet inn under rednings- og oppryddingsarbeid i ukene og månedene som fulgte.

Heltens siste innsats

Luis Alvarez, tidligere etterforsker for New Yorks bypoliti, var en av lederne for å få støtte til kompensasjonsfondet. Han døde i går, bare 53 år gammel.

- Jeg er en «under radaren»-type, sa kreftsyke Luis Alvarez i et TV-intervju med Fox News i forrige uke.

STÅENDE OVASJONER: Luis Alvarez (sittende) fikk stående ovasjoner etter sitt vitnesbyrd for en kongresshøring den 11. juni. Foto: REX/NTB Scanpix
STÅENDE OVASJONER: Luis Alvarez (sittende) fikk stående ovasjoner etter sitt vitnesbyrd for en kongresshøring den 11. juni. Foto: REX/NTB Scanpix Vis mer

Intervjuet ble gjort med sønnen David (29) ved hans side, på en institusjon i New York hvor han nå fikk kreftbehandling inntil sin død.

Alvarez har betydd mye for sine gjenlevende kamerater. Hans vitnesbyrd for kongresskomiteen som for to uker siden behandlet saken om midler til VCF gikk slett ikke under radaren.

Appellen hans gjorde tvert imot inntrykk på hele USA, og rørte mange til tårer.

- Dere sa alle at dere ikke ville glemme. Vel, jeg er her for å sørge for at dere ikke glemmer, sa Alvarez under høringen.

Den tidligere, nå pensjonerte politimannen, var tydelig i en dårlig forfatning under besøket i kongressen, etter 68 runder med cellegift.

Ifølge Washington Post hadde han problemer med å få stemmen til å bære.

Fikk stående applaus

Mens han selv har fått hjelp fra fondet, var Alvarez bekymret for dem som ikke vil få denne hjelpen hvis det går tomt for penger.

- Livet mitt er ikke mer verdt enn livet til den neste av dem som hjalp til som får kreft. Min families behov er ikke mindre verdt enn familiene til noen som allerede er døde, sa Alvarez.

Da han var ferdig å snakke ga de som var tilstede på høringen ham stående applaus, og noen tørket tårer.

Alvarez' budskap gjorde det i praksis umulig å ikke gå inn for å tilføre fondet de midlene som skal til for at det kan videreføres.

Vedtas høyst sannsynlig

Den første versjonen av VCF delte fram til 2003, ifølge CNN, ut over sju milliarder dollar til familiene til cirka 5500 døde og skadde.

Etter at VCF i 2011 tok opp igjen virksomheten, har det delt ut over fem milliarder dollar.

KJENDIS-STØTTE: Den tidligere talkshow-verten Jon Stewart (t. h.) var med Luis Alvarez på kongresshøringen 11. juni. Foto: NTB Scanpix/Zach Gibson/Getty Images/AFP
KJENDIS-STØTTE: Den tidligere talkshow-verten Jon Stewart (t. h.) var med Luis Alvarez på kongresshøringen 11. juni. Foto: NTB Scanpix/Zach Gibson/Getty Images/AFP Vis mer

Nå går saken videre til en full avstemning i Representantenes hus.

Det ser lysere ut på mange år.

Selv republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, skal nå være positiv.

- Ved å få McConnells forpliktelse i dag - og alle i møtet hørte det - er vi fornøyde, sa «first responder» og tidligere bygningsarbeider John Feal etter et møte med McConnell tirsdag denne uka.

McConnell har tidligere fått skarp kritikk fra Jon Stewart for ikke å ta tak i saken.

Det siste intervjuet

Selv om historien om fondet dermed på et vis ser ut til å ende lykkelig, gjør den ikke det for Alvarez og mange andre syke «first responders».

I Alvarez' tilfelle gikk det 16 år fra han i ukevis gravde fram terrorofre fra ruinene av New Yorks berømte «Twin Towers», til han fikk vite at han har utviklet kreft som følge av giften han pustet inn.

Kort etter at han vitnet i Kongressen, fortalte legene ham at leveren nå har kollapset fullstendig og at det ikke er mer de kan gjøre for ham.

Under tirsdagens møte med Mitch McConnell tok kameratene opp Luis Alvarez' innsats.

- På møtet ga vi Senatets majoritetsleder Mitch McConnell navneskiltet til Luis Alvarez. Vi vil at majoritetslederen skal bli minnet om folk som politibetjent Alvarez, sa tidligere bygningsarbeider og «first responder» John Feal til Washington Post.