9/11-kaprere på video

En overvåkingsvideo som viser fire av 11.september-flykaprerne bli sikkerhetssjekket på flyplassen i Washington, ble offentliggjort onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoopptaket ble vist kvelden før 11.septemberkommisjonen torsdag offentliggjør sin endelige granskningsrapport. Opptaket viser fire av de fem flykaprerne som sjekket inn på Dulles flyplass i Washington før de kapret et fly og styrtet det inn i Pentagon.

På videoen, som ble sendt på TV-kanalene CNN og ABC, kan man se hvordan sikkerhetspersonell sjekker fire av kaprerne etter at alarmen gikk da de passerte gjennom metalldetektoren. Minst en av kaprernes håndbagasje ble også gjennomsøkt for sprengstoff, men alle fire ble vinket gjennom kontrollen og fikk gå om bord i flyet.

Bare minutter etter avgang kapret de fire flyet med 64 mennesker om bord, fløy det tilbake til Washington, og styrtet det inn Pentagon. Alle om bord og 125 ansatte ved Pentagon ble drept.

Nesten 3.000 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot World Trade Center i New York og mot Pentagon.

Ved minst ti tilfeller kunne planene for 11.septemberaksjonen vært oppdaget, ifølge 11.septemberkommisjonen. Fire av tilfellene inntraff under Bill Clintons presidentperiode og seks av dem under Bushs periode.

Kommisjonsmedlemmene kommer likevel ikke til å konkludere med at terrorangrepet burde vært avverget, skriver Guardian. Og den plasserer ikke ansvaret for angrepet hos president Bush eller hans forgjenger Bill Clinton. Rapporten legger skylden for angrepet på en «dyp institusjonell svikt».

Den tverrpolitiske kommisjonen vil la leserne selv trekke konklusjonene av den 600 sider lange rapporten, ifølge Washington Post.

Men det er ventet at kommisjonen kommer til å anbefale en betydelig reform av de amerikanske etterretningstjenestene. Tiltakene som blir foreslått er de mest omfattende siden etterretningsorganisasjonen CIA ble opprettet etter andre verdenskrig, ifølge BBC. Kommisjonen anbefaler blant annet å samle etterretningsbyråene i en organisasjon, og at den nye etterretningssjefen skal være del av regjeringen, skriver Washington Post.

President Bush har lovet å vurdere anbefalingene fra granskningskommisjonen. I juni tilbakeviste han imidlertid kommisjonens konklusjon om at det ikke fantes noen forbindelse mellom al-Qaida og Iraks tidligere diktator Saddam Hussein.

(NTB)