9/11-pilotene leser opp testamentet fra bin Ladens leir

Mohammed Atta og Ziad Jarre var i Afghanistan sammen i 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag legger den britiske avisen The Sunday Times ut en hittil ukjent videoinnspilling av to av 9/11-flykaprerne.

Avisen publiserer en times langt uredigert videoopptak, hvor flykaprerne leser opp sitt testamente. Kilder i både USA og innenfor al-Qaida-nettverket har gått god for at innspillingen er autentisk.

Dette er første gang Mohammed Atta og Ziad Jarre er avbildet sammen.

Viser bin Laden

«Filmen viser to skjeggete menn som ler og spøker foran kameraet. De virker avslappete, velstelte og intelligente», skriver The Times.

«De ser på et stykke papir og ler litt til». Papiret er merket med det arabiske ordet for «testamentet», skriver avisen.

Videoen viser terrorpilotenes siste ønsker. Atta, som styrtet ett av flyene inn i World Trade Center, bruker ti minutter på å lese opp sitt testamente. Jarrah, som hadde kurs mot Det hvite hus før flyet krasjet i Pennsylvania, bruker sju minutter. Ved siden av seg har Atta et våpen av typen AK-47.

Opptaket er gjort i nærheten av Kandahar, i et område hvor Osama bin Ladens familie og tilhengere levde. Åpningssekvensen viser ifølge avisen 100 eller flere kjernemedlemmer av al-Qaida som sitter på bakken under åpen himmel. En høy mann omgitt av tre livvakter ankommer. Det er Osama bin Laden.

9/11-pilotene leser opp testamentet fra bin Ladens leir

Viktig brikke

Det seks og et halvt år gamle opptaket er datert til 8.januar 2000. Datoen sammentreffer med Eid ul-Adha, som er feiringen på slutten av Ramadan.

Det som også er oppsiktsvekkende med denne videon er at en viktig brikke endelig har falt på plass for terroretterforskerne. Stort sett har de klart å kartlegge Attas liv fra barndomsårene som advokatsønn i Giza til han gikk ombord på American Airlines-flyet 11.september 2001.

Men i perioden fra november 1999 til februar 2000 var Atta rett og slett forsvunnet fra Hamburg. Datoen på tapen gir svar på hvor han befant seg.

29.november 1999 gikk han om bord på et Turkish Airlines-fly som fløy fra Hamburg til Istanbul. Derfra fløy han med TK1056 til Karachi i Pakistan. Derfra tok han seg mest sannsynlig over til Afghanistan via Quetta.

24.februar forlot han Karachi for å vende tilbake til Hamburg. Fem måneder senere dro han til USA for å få pilottrening.

Ikke leder da

På det tidspunktet videoen ble spilt inn var ikke Atta leder for flykaprerne. Ifølge The Times hadde Khalid Sheikh Mohammed plukket to andre menn, Nawaf al-Hamzi og Khalid al-Midhar, og sendt dem på flyskole i California.

Khalid Sheikh Mohammed endret imidlertid raskt oppfatning, etter som det kom rapporter fra en flyinspektør om at de ble bare «dummere og dummere».

Se videoen her.

PREMIERE: Det er første gang Mohammed Atta og Ziad Jarrah er avbildet sammen. I videoen som er spilt inn i Afghanistan 2000 leser de opp testamentet sitt. Al-Qaida leder Osama bin Laden er også å se i opptaket.
<B>GIR SVAR:</B> Til nå har ikke etterforskerne klart å finne ut hvor Mohammed Atta var i perioden fra november 1999 til februar 2000. Den hittil ukjente videoen er datert 8.januar 2000 og viser at Atta var i Afghanistan.
<B>ZIAD JARRAH:</B> Han var flykapreren som hadde kurs mot Det hvite hus, men flyet styrtet i Pennsylvania.
<B>OVERVÅKNINGSBILDENE:</B> Dette bildet viser Mohammed Atta som går ombord i flyet 11.september 2001.