918 kriminelle utlendinger er transportert ut av Norge i år

- Det er en formidabel økning fra i fjor, sier politimester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi må ikke få transittmottak som blir en base for kriminalitet. I dag pågrep vi ni personer, også denne gangen tok vi noe narkotika, sier fungerende politimester ved Oslo politidistrikt Hans Halvorsen, til Dagbladet.

Oslo politidistrikt gjennomførte tirsdag morgen en omfattende utlendingskontroll av personer som oppholder seg ved Refstad transittmottak i Oslo.

Fire av de pågrepne kommer via et annet europeisk land og inn til Norge, ifølge politiets utlendingsenhet. De blir sendt ut av landet i løpet av kort tid. De resterende fem personene må først få en dom mot seg før de blir sendt ut.

Flere av de pågrepne er godt kjent for politiet.

- Kriminelle skal ut Halvorsen holdt i dag en pressekonferanse på politihuset i Oslo sammen med politiets utlendingsenhet (PU), Utlendingsdirektoratet(UDI) og kriminalseksjonssjefen ved Oslo politidistrikt.

- De som blir tatt for kriminalitet skal ut, de som ikke har lovlig opphold skal ut. Politiet mistenkte at mange av dem vi pågrep tidligere i dag er med i narkotikamiljøet i byen, sier Halvorsen.

Refstad transittmottak er drevet av Norsk folkehjelp. Det bor 267 personer på mottaket.

Stor økning 918 kriminelle utlendinger er til nå uttransportert fra Norge så langt i år, det er en økning på 32 prosent fra samme tid som i fjor. Bare den siste uken er 72 personer uttransportert fra Norge.

- Det er en formidabel økning fra i fjor. Politiets utlendingsenhet pågrep fire personer i dag. To er tidligere pågrepet og vi kjenner dem fra det åpne rusmiljøet. Alle overføres til Italia, via Trandum, sier fungerende sjef for politiets utlendingsenhet Geir Bang Danielsen.

Dette er den andre razzian på to uker. Senest 28. juni pågrep eller bortviste politiet 35 personer i en aksjon samme sted. Den gangen, som nå, var fokuset på narkotikaomsetning.

Mottaksleder Tove Gilje forteller at det kommer uvedkommende til mottaket mellom klokken ti om kvelden og fem om morgenen. Personene slippes gjerne inn vinduer av personer på stedet.

- Dette er veldig problematisk at mottaket misbrukes. Det har vært et vedvarende problem over et års tid. Jeg synes det er forferdelig. UDI har også satt inn ekstra tiltak for å stoppe dette, sier Gilje.