Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

92 000 hemmelige dokumenter lekket på nettet

Varsler-hjelperne i Wikileaks avslører enorme mengder gradert informasjon om Afghanistan-krigen. Omhandler også norske soldater.

Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): De tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandle en lang rekke operasjoner i Afghanistan.

Det enorme materialet, rundt 92 000 dokumenter, stammer fra Wikileaks, gruppen som mot løfte om fullstendig anonymitet bistår varslere med å publisere sensitivt materiale de mener offentligheten bør vite om.

De tre avisene som har fått tilgang til dokumentene, har i rundt fire uker gjennomgått de detaljerte loggene.

Blant operasjonene det nå dukker opp helt ny informasjon om, er den hemmelige spesialstyrke-enheten som jakter på Taliban-ledere.

En annen av de mest oppsiktsvekkende nyhetene i materialet er etterretningsinformasjon som tyder på at Pakistan - USAs viktige allierte og naboland til Afghanistan - har sendt etterretningsagenter for å ha direkte møter med Taliban-grupper som kjemper mot NATO.

De fleste av de lekkede rapportene kommer fra underoffiserer i felten, og gir totalt sett en unik mulighet til å sammenligne de offisielle meldingene fra Nato og de enkelte landenes militære ledere - med virkeligheten slik den ble opplevd av soldatene.

Trolig er også flere hendelser som involverer skandinaviske NATO-soldater en del av materialet. Blant annet er saken der norske soldater skjøt en sivil mann på motorsykkel i september i fjor loggført her.

Wikileaks planlegger å publisere samtlige dokumenter usensurert på sitt eget nettsted, men i 00.30-tida i natt var det ennå ikke skjedd.

• Finner du dokumenter som viser til hendelser der norske soldater har vært involvert? Send lenke eller faksimile til Dagbladet på 2400@db.no.

Les mer på Dagbladet.no på mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!